Hyppää pääsisältöön

Biafran sota

Tiedotusvälineiden kuvat nälkää näkevistä afrikkalaislapsista kauhistuttivat maailmaa Biafran kriisin aikana vuosina 1967-1970.

Nigerian vuoden 1966 sotilasvallankaappauksen jälkeen puhjenneiden vakavien etnisten selkkausten seurauksena igbo-heimon asuttama kaakkois-Nigeria julistautui itsenäiseksi Biafran valtioksi, joka otti kansallislaulukseen Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin.

Tilanteen tulenarkuutta lisäsivät Biafran alueelle jääneet öljyvarat. Liittohallitus julisti kapinallisen alueen saartoon ja aloitti sotatoimet sitä vastaan.

Sodassa kuoli miljoona siviiliä taisteluiden ja nälänhädän johdosta. Avustuslentoja jouduttiin suorittamaan ilman Nigerian hallituksen lupaa.

Nälänhädän ja veristen taistelujen murtamat igbot antautuivat vuonna 1970, ja Biafra liitettiin takaisin Nigeriaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto