Hyppää pääsisältöön

Kemi, Kuopio ja Leppävirta 1930-luvulla

Säkkijärven polkan tahdissa matkaillaan vuonna 1933 Kuopion ja Leppävirran suunnalla Pohjois-Savossa ja Peräpohjolassa Kemissä.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Uitot, sahalaitokset ja metsäteollisuus laajemminkin ovat aina olleet Suomen talouden selkäranka, kuten oheinen filmikin osoittaa.

Helteisenä kesänä 1933 myös sahalaitoksen palokunta saa hälytyksen.

Nykyisin Kuopiossa on asukkaita noin 92 000 ja sen naapurikunnassa Leppävirralla lähes <nobr>11 000.</nobr> Alue on tunnettu mm. vesistöistään ja matkailustaan.

Kemi on lähes 23 000 asukkaan teollisuus- ja satamapaikkakunta, joka tunnetaan mm. upeasta vuosittain rakennettavsta lumilinnastaan.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto