Hyppää pääsisältöön

Cliftersiä innoitti 60-luvun pop

Jiri Nikkinen lankesi The Beatlesin pauloihin kuusivuotiaana. Hänen Clifters-yhtyeensä vannoi 80-luvulla kuusikymmenluvun popin nimeen.

Tietolaatikko

Hyvä bore. Säv. Jiri Nikkinen, san. Jaana Rinne.
Latva bee (One Track Mind). Säv. Linda Colley - Keith Colley, suom. san. Jaana Rinne.
Elekieltä (Here Comes the Sun). Säv. George Harrison, san. Jaana Rinne.
Bye bye (Out of Time). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Jaana Rinne.
Hei Pepe ((Brown sugar). Säv. Mick Jagger - Keith Richards, san. Jaana Rinne

Clifters aloitti rockabillyn merkeissä vuonna 1979. Yhtye kulki pitkän tien: välillä se nojasi Hanoi Rocks -lookiin ja vaihtoi nimekseen Plastic Dreams.

Yhtyeen sielut Jiri Nikkinen (s. 1965) ja Luri Luokkala palasivat kuitenkin aina takaisin Beatles-juurille.

Vuonna 1986 bändi siirtyi levy-yhtiön yllytyksestä suomen kieleen ja aloitti pitkän yhteistyön sanoittaja Jaana Rinteen kanssa.

Clifters nousi rockyleisön tietoisuuteen Helsingin klubijulkkiksia satirisoivalla Hyvä bore -singlellä vuonna 1986. Esikoisalbumi Kuningas ilmestyi vuonna 1987.

Kolmas LP Sexi on in (1989) koostui jo kokonaan 60-luvulta poimituista lainakappaleista. Bändin suurimpia hittejä oli Beatles-sävelmä Elekieltä, joka ohessa soi jousi- ja puhallinryhmän tukemana.

Levy-yhtiön vaatimuksesta menestyksekkäällä cover-linjalla jatkettiinkin yhteensä kolmen albumin verran.

Nikkisen tuskastuttua julkaisupolitiikkaan Clifters hajosi vuonna 1992. Monen muun yhtyeen tavoin se virvoitettiin henkiin 2000-luvulla.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto