Hyppää pääsisältöön

Postimerkki Matti Nykäsestä

Olympiavoittaja Matti Nykäsestä julkaistiin postimerkki vuonna 1988. Nykäsen kotikaupungissa Jyväskylässä merkin julkaisupäivästä tuli "superkeskiviikko".

Posti otti merkistä kolmen miljoonan painoksen. Ennakkotilauksia oli tullut enemmän kuin mistään aiemmasta merkistä, USA:ta ja Vietnamia myöten. Postitoimipaikoissa väki tungeksi saadakseen Nykäs-postimerkin. Jotkut olivat olleet postitoimipaikkojen edessä jonottamassa pitkiäkin aikoja, varmuuden vuoksi.

Matti on hyvä poika. Hän on tehnyt Suomea tunnetuksi.― Nainen postimerkkijonossa Matti Nykäsestä.

Postimerkki Matti Nykäsestä ei kuulunut postin alkuperäisiin suunnitelmiin. Suomalaista talviurheilua ja erityisesti Matti Nykästä kunnioittava erikoismerkki pikavauhtia. Jyväskyläläisten mielestä Calgaryn kolminkertainen kultamitalisti oli kuitenkin kunnianosoituksensa ansainnut. Filatelisti uskoi, että jonkinlaista keräilyarvoa merkillä tulee olemaan.

Suomen postilaitoksen julkaisema postimerkki Matti Nykäsestä ei suinkaan ollut ensimmäinen laatuaan. Pohjois-Koreassa oli julkaistu postimerkkisarja Sarajevon voittajista vuonna 1984. Yksi postimerkkiin päätyneistä voittajista oli Matti Nykänen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto