Hyppää pääsisältöön

Postimerkki Matti Nykäsestä

Olympiavoittaja Matti Nykäsestä julkaistiin postimerkki vuonna 1988. Nykäsen kotikaupungissa Jyväskylässä merkin julkaisupäivästä tuli "superkeskiviikko".

Posti otti merkistä kolmen miljoonan painoksen. Ennakkotilauksia oli tullut enemmän kuin mistään aiemmasta merkistä, USA:ta ja Vietnamia myöten. Postitoimipaikoissa väki tungeksi saadakseen Nykäs-postimerkin. Jotkut olivat olleet postitoimipaikkojen edessä jonottamassa pitkiäkin aikoja, varmuuden vuoksi.

Matti on hyvä poika. Hän on tehnyt Suomea tunnetuksi.― Nainen postimerkkijonossa Matti Nykäsestä.

Postimerkki Matti Nykäsestä ei kuulunut postin alkuperäisiin suunnitelmiin. Suomalaista talviurheilua ja erityisesti Matti Nykästä kunnioittava erikoismerkki pikavauhtia. Jyväskyläläisten mielestä Calgaryn kolminkertainen kultamitalisti oli kuitenkin kunnianosoituksensa ansainnut. Filatelisti uskoi, että jonkinlaista keräilyarvoa merkillä tulee olemaan.

Suomen postilaitoksen julkaisema postimerkki Matti Nykäsestä ei suinkaan ollut ensimmäinen laatuaan. Pohjois-Koreassa oli julkaistu postimerkkisarja Sarajevon voittajista vuonna 1984. Yksi postimerkkiin päätyneistä voittajista oli Matti Nykänen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit