Hyppää pääsisältöön

Teksti-tv mullisti tiedonvälityksen

1980-luvulla tekniikasta herkästi innostuvat suomalaiset hullaantuivat tekstitelevisiosta. Muutamalla napinpainalluksella töllöttimestä sai tietoa monenlaisista asioista. Vuonna 1984 valmistuneessa ohjelmassa esiteltiin teksti-tv:tä ja sen tekniikkaa.

Kun englantilaiset insinöörit oivalsivat teletekstimahdollisuuden 1970-luvulla, pääsi BBC aloittamaan teksti-tv:nsä jo vuonna 1976. Suomeen keksintö rantautui viisi vuotta myöhemmin lokakuun 7:ntenä vuonna 1981. Teksti-tv:n saloihin tutustutettiin ohjelmassa Teksti-tv – aikamme nopea tiedonvälittäjä vuonna 1984.

Katsojien määrä lisääntyi suorassa suhteessa teksti-tv:llisten televisioiden saatavuuden kanssa. Vaikka "teletekstilaitteen lisääminen televisioon käy hyvin yksinkertaisesti", kannatti laitteen lisäys varmasti jättää ammattilaiselle.

Vuonna 1984 Yleisradion Teksti-TV tarjosi luettavaksi 250 sivua uutisia, urheilua, kulttuuria ja mm. erilaisia keskustelufoorumeja. Teksti-tv myös tekstitti ohjelmia kuulovammaisille, todetaan ohjelmassa.

Tuolloin jokainen sivu kirjoitettiin toimituksessa yksitellen. Toimituksessa oltiin kuitenkin siirtymässä vaiheeseen, jossa osa tiedoista, vaikkapa pörssikurssit, tulisivat suoraan lähetykseen ilman toimittajantyötä.

— Tämä kehitys luonnollisesti vapauttaa toimittajien henkisiä voimavaroja, ohjelmapäällikkö Erkki Hatakka sanoo. Hatakka toteaa myös tarjonnasta tasosta, että se on eurooppalaista tasoa.

Ensimmäinen kokeilu oli tehty yleisurheilun MM-kisoissa 1983, jolloin tulokset olivat samanaikaisesti luettavissa niin stadionin tulostaululla kuin teksti-tv:ssäkin.

Ylen Teksti-tv aloitti 7.10.1981

Yksi televisiokanava voi lähettää 800 sivua, joiden sivunumerot ovat välillä 100-899. Minkään sivun numero ei ala 0:lla tai 9:llä. Sivut voivat sisältää alasivuja.
Yleisradio aloitti teksti-tv-lähetykset 7.10.1981. Vaikka teksti-tv-vastaanottimet olivat tuolloin vielä harvinaisia, tavoitti palvelu heti ensimmäisenä vuotena 100 000 katsojaa.
Ympärivuorokautiset lähetykset aloitettiin vuonna 1991. Lokakuusta 1996 ovat YLE Teksti-TV:n sivut löytyneet myös internetistä.
1990-luvun alussa vuosittainen käyttäjämäärä oli noussut jo 700 000:nteen. Vuonna 2008 säännöllisiä käyttäjiä oli yli kaksi miljoonaa.

Keskustele