Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Alkometrien lukemat antavat hyvin suuntaa

alkometrin ohjeet (copyright YLE/videokuvaa)Pikkujoulukauden tärkeä tuote ovat alkometrit. Kunkun Kolme kovaa testaavat, uskaltaako ajokunnon tsekkaamisen jättää alkometrin varaan.

Kolme kovaa saavat pikkujoulukauden alla tehtäväkseen testata veren alkoholipitoisuutta mittaavia alkometrejä. Testaajiksi suostuvat Merja Hirvimäki Vantaalta sekä hyvinkääläiset Yrjö Koskinen ja Jarmo Hyvärinen. He kaikki ovat myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Eniten autoilevat myyntityöläiset ajavat vuodessa työnsä takia yli 40 000 kilometriä, ja keskimäärinkin myyntiedustajalle kertyy ajokilometrejä noin 25 000.

Myyntiedustajan työ ei enää nykyään ole sitä, mitä joskus parikymmentä vuotta sitten, kun edustustilaisuudet saattoivat venyä aamun pikkutunneille. Toki nykyäänkin edustamista on, mutta alkoholittomalla linjalla pysyvää ei katsota hassusti: onhan aamulla oltava työ- eli ajokunnossa.

Merja, Yrjö ja Jarmo suostuvat testiin, vaikka he itse kannattavat liikenteessä ehdotonta nollatoleranssia.

Verrokkina poliisin seulontamittari

testattavat alkometrit (copyright YLE/videokuvaa)Testattavia alkometrejä on viisi: Mediwave MW-690, CA-4000 Pro, CA-5000 Pro, AL-2500 ja AL-7000. Verrokkina toimii poliisin liikennevalvonnassa käyttämä seulontamittari. Sitä käyttää ylikomisario Heikki Seppä Helsingin kihlakunnan poliisilaitokselta.

Testin aikana kukin kolmikosta juo neljä ravintola-annosta noin 40-prosenttista alkoholia. Jokaisen annoksen jälkeen suu huuhdotaan vedellä, ja lisäksi odotetaan alkometrien ohjeissa annettu aika kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen minuuttiin suualkoholin vaikutuksen neutraloimiseksi. Suualkoholi vääristää testilukeman liian korkeaksi, jos aikaa juomisen ja puhalluksen välillä ei ole tarpeeksi eikä suuta huuhdella kunnolla.

Pakkauksissakin eroja

Jo alkometrien pakkaukset kirvoittivat mielipiteitä. Testaajat pitivät Mediwaven pakkausta hankalasti avattavana, eikä sitä saatukaan auki ilman saksia. Lisäksi pakkaus sisälsi pieniä irto-osia, joita tarvitaan käytössä tulevaisuudessakin, mutta niille ja itse mittarille ei ollut mitään säilytyslaatikkoa.

CA-4000 Pro ja CA-5000 Pro kummastuttivat sillä, ettei myyntipakkauksessa näkynyt ulkopuolella sanaakaan suomea, sisältä tosin löytyi hyvät suomenkieliset ohjeet. CA-sarja sai kiitosta myös kätevästä säilytyspakkauksesta, johon sai liimata kanteen lyhyet suomenkieliset käyttöohjeet.

Pakkauksista eniten miellyttivät AL-2500:n ja AL-7000:n laatikot. Kaikkien muiden paitsi Mediwave MW-690:n pakkaukset sisälsivät myös käyttöön tarvittavat paristot.

Lukemat antoivat hyvin suuntaa

alkometrit käyttöön (copyright YLE/videokuvaa)Laitteiden käyttöönotto oli melko yksinkertaista. Muut alkometrit olivat käyttövalmiita paristojen asennuksen jälkeen. Ainoastaan Mediwave MW-690 piti kalibroida ennen käyttöä tipauttamalla laitteeseen muutama tippa noin 10-prosenttista alkoholia. Käyttöönotossa puhdistuskuppi ja ilmapuhallin menivät testaajilta sekaisin. Siksi kalibrointi epäonnistui, eikä laitteen tarkkuutta pystytty tässä testissä testaamaan.

Yleisesti ottaen kaupan alkometrien lukemat antoivat yllättävän hyvin suuntaa, kun lukemia verrattiin poliisin viralliseen seulontamittariin.

Yhteensä puhalluksia alkometreihin tuli 56, joista 44 näytti enemmän promilleja kuin poliisin seulontamittari. Kolmesti alkometri antoi tismalleen saman lukeman ja vain 9 kertaa kaupan alkometri näytti vähemmän kuin poliisin seulontamittari.

Poliisin seulontamittarin kanssa samaa lukemaa näytti AL-2500 kaksi kertaa ja CA-5000 Pro kerran. Nämä tarkat lukemat tulivat ensimmäisen alkoholiannoksen jälkeen. Kun alkoholia oli nautittu enemmän, syntyi myös hajontaa enemmän.

AL-7000 voitti testin

poliisin alkometri (copyright YLE/videokuvaa)Testaajia pyydettiin painottamaan pisteytyksessä alkometrin tarkkuutta verrattuna poliisin seulontamittariin. Testin pistetaulukko näytti tältä:

Alkometri pisteet hinta/kg
1. AL-7000 4,7 n. 100 e
2. AL-2500 3,3 n. 40 e
2. CA-4000 Pro 3,3 129 e
2. CA-5000 Pro 3,3 129 e
Mediwave MW-690 - 59 e

AL-sarjan laitteiden välille testaajamme saivat eron painottamalla sitä, että AL-7000 näytti aina hitusen enemmän kuin poliisin seulontamittari. Vaikka AL-2500 osuikin kaksi kertaa seulontamittarin kanssa samaan lukemaan, oli kolmikkomme sitä mieltä, että pieni yläkanttiin näyttäminen on vain hyvä asia, varsinkin kun muuten lukemat olivat suhteellisen lähellä seulontamittaria. Jaetulle kakkossijalle päätyivät AL-2500:n seuraksi CA-4000 ja CA-5000. CA-4000 Pron ja CA-5000 Pron väliltä testaajamme eivät löytäneet värin lisäksi muita eroja. Mittareiden tarkkuuskin oli samaa luokkaa.

"Näillä laitteilla leikitään raja-alueella"

alkometritesti (copyright YLE/videokuvaa)Ylikomisario Heikki Seppä on yllättynyt siitä, miten lähellä poliisin seulontamittaria kauppojen alkometrit ylipäätään ovat, vaikka isojakin heittoja yli 50 puhallukseen tietysti sattui. Seppä ei kuitenkaan missään tapauksessa luottaisi täysin alkometriin, vaikka periaatteessa laitetta voisikin koteihin suositella.

- Kyllähän tässä tulee väkisin mieleen, että mihin näitä tarvitaan. Liikenteessä täytyisi pitää mielessä "jos otan, en aja" -periaate, joten väkisin näitä laitteita katsellessa tulee mieleen sellainen raja-alueella leikkiminen. Paras alkometri on kuitenkin edelleen omassa päässä, kun muistaa että yhden alkoholiannoksen palamiseen kuluu noin kaksi tuntia, huomauttaa ylikomisario Seppä.

Annamari Eskola / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.