Pikkujoulukauden tärkeä tuote ovat alkometrit. Kunkun Kolme kovaa testaavat, uskaltaako ajokunnon tsekkaamisen jättää alkometrin varaan.
Kolme kovaa saavat pikkujoulukauden alla tehtäväkseen testata veren alkoholipitoisuutta mittaavia alkometrejä. Testaajiksi suostuvat Merja Hirvimäki Vantaalta sekä hyvinkääläiset Yrjö Koskinen ja Jarmo Hyvärinen. He kaikki ovat myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia. Eniten autoilevat myyntityöläiset ajavat vuodessa työnsä takia yli 40 000 kilometriä, ja keskimäärinkin myyntiedustajalle kertyy ajokilometrejä noin 25 000.
Myyntiedustajan työ ei enää nykyään ole sitä, mitä joskus parikymmentä vuotta sitten, kun edustustilaisuudet saattoivat venyä aamun pikkutunneille. Toki nykyäänkin edustamista on, mutta alkoholittomalla linjalla pysyvää ei katsota hassusti: onhan aamulla oltava työ- eli ajokunnossa.
Merja, Yrjö ja Jarmo suostuvat testiin, vaikka he itse kannattavat liikenteessä ehdotonta nollatoleranssia.
Verrokkina poliisin seulontamittari
Testattavia alkometrejä on viisi: Mediwave MW-690, CA-4000 Pro, CA-5000 Pro, AL-2500 ja AL-7000. Verrokkina toimii poliisin liikennevalvonnassa käyttämä seulontamittari. Sitä käyttää ylikomisario Heikki Seppä Helsingin kihlakunnan poliisilaitokselta.
Testin aikana kukin kolmikosta juo neljä ravintola-annosta noin 40-prosenttista alkoholia. Jokaisen annoksen jälkeen suu huuhdotaan vedellä, ja lisäksi odotetaan alkometrien ohjeissa annettu aika kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen minuuttiin suualkoholin vaikutuksen neutraloimiseksi. Suualkoholi vääristää testilukeman liian korkeaksi, jos aikaa juomisen ja puhalluksen välillä ei ole tarpeeksi eikä suuta huuhdella kunnolla.
Pakkauksissakin eroja
Jo alkometrien pakkaukset kirvoittivat mielipiteitä. Testaajat pitivät Mediwaven pakkausta hankalasti avattavana, eikä sitä saatukaan auki ilman saksia. Lisäksi pakkaus sisälsi pieniä irto-osia, joita tarvitaan käytössä tulevaisuudessakin, mutta niille ja itse mittarille ei ollut mitään säilytyslaatikkoa.
CA-4000 Pro ja CA-5000 Pro kummastuttivat sillä, ettei myyntipakkauksessa näkynyt ulkopuolella sanaakaan suomea, sisältä tosin löytyi hyvät suomenkieliset ohjeet. CA-sarja sai kiitosta myös kätevästä säilytyspakkauksesta, johon sai liimata kanteen lyhyet suomenkieliset käyttöohjeet.
Pakkauksista eniten miellyttivät AL-2500:n ja AL-7000:n laatikot. Kaikkien muiden paitsi Mediwave MW-690:n pakkaukset sisälsivät myös käyttöön tarvittavat paristot.
Lukemat antoivat hyvin suuntaa
Laitteiden käyttöönotto oli melko yksinkertaista. Muut alkometrit olivat käyttövalmiita paristojen asennuksen jälkeen. Ainoastaan Mediwave MW-690 piti kalibroida ennen käyttöä tipauttamalla laitteeseen muutama tippa noin 10-prosenttista alkoholia. Käyttöönotossa puhdistuskuppi ja ilmapuhallin menivät testaajilta sekaisin. Siksi kalibrointi epäonnistui, eikä laitteen tarkkuutta pystytty tässä testissä testaamaan.
Yleisesti ottaen kaupan alkometrien lukemat antoivat yllättävän hyvin suuntaa, kun lukemia verrattiin poliisin viralliseen seulontamittariin.
Yhteensä puhalluksia alkometreihin tuli 56, joista 44 näytti enemmän promilleja kuin poliisin seulontamittari. Kolmesti alkometri antoi tismalleen saman lukeman ja vain 9 kertaa kaupan alkometri näytti vähemmän kuin poliisin seulontamittari.
Poliisin seulontamittarin kanssa samaa lukemaa näytti AL-2500 kaksi kertaa ja CA-5000 Pro kerran. Nämä tarkat lukemat tulivat ensimmäisen alkoholiannoksen jälkeen. Kun alkoholia oli nautittu enemmän, syntyi myös hajontaa enemmän.
AL-7000 voitti testin
Testaajia pyydettiin painottamaan pisteytyksessä alkometrin tarkkuutta verrattuna poliisin seulontamittariin. Testin pistetaulukko näytti tältä:
Alkometri | pisteet | hinta/kg |
1. AL-7000 | 4,7 | n. 100 e |
2. AL-2500 | 3,3 | n. 40 e |
2. CA-4000 Pro | 3,3 | 129 e |
2. CA-5000 Pro | 3,3 | 129 e |
Mediwave MW-690 | - | 59 e |
AL-sarjan laitteiden välille testaajamme saivat eron painottamalla sitä, että AL-7000 näytti aina hitusen enemmän kuin poliisin seulontamittari. Vaikka AL-2500 osuikin kaksi kertaa seulontamittarin kanssa samaan lukemaan, oli kolmikkomme sitä mieltä, että pieni yläkanttiin näyttäminen on vain hyvä asia, varsinkin kun muuten lukemat olivat suhteellisen lähellä seulontamittaria. Jaetulle kakkossijalle päätyivät AL-2500:n seuraksi CA-4000 ja CA-5000. CA-4000 Pron ja CA-5000 Pron väliltä testaajamme eivät löytäneet värin lisäksi muita eroja. Mittareiden tarkkuuskin oli samaa luokkaa.
"Näillä laitteilla leikitään raja-alueella"
Ylikomisario Heikki Seppä on yllättynyt siitä, miten lähellä poliisin seulontamittaria kauppojen alkometrit ylipäätään ovat, vaikka isojakin heittoja yli 50 puhallukseen tietysti sattui. Seppä ei kuitenkaan missään tapauksessa luottaisi täysin alkometriin, vaikka periaatteessa laitetta voisikin koteihin suositella.
- Kyllähän tässä tulee väkisin mieleen, että mihin näitä tarvitaan. Liikenteessä täytyisi pitää mielessä "jos otan, en aja" -periaate, joten väkisin näitä laitteita katsellessa tulee mieleen sellainen raja-alueella leikkiminen. Paras alkometri on kuitenkin edelleen omassa päässä, kun muistaa että yhden alkoholiannoksen palamiseen kuluu noin kaksi tuntia, huomauttaa ylikomisario Seppä.
Annamari Eskola / TV1 Kuningaskuluttaja