Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Taksimurha

Lokakuun 18. päivänä vuonna 2001 klo 9.25 poliisin väkivaltarikosyksikkö vastaanotti katoamisilmoituksen eräältä taksiyhtiöltä. Yhtiön kuljettaja autoineen oli edellisen yövuoron aikana kadonnut.

Poliisin saamien tietojen mukaan kuljettajan viimeinen ajo oli suuntautunut kohti Lahtea. Se myös tiedettiin, että kyyti oli otettu lennosta Helsingin Kalliosta. Tämän jälkeen kuljettajasta tai autosta ei ollut enää havaintoja.

Puhelinoperaattorilta saatujen teletunnistetietojen perusteella etsinnät keskitettiin Lahteen. Vasta kello 17.34 massiiviset etsinnät johtivat tulokseen, kun paikallinen poliisipartio löysi kadonneen kuljettajan surmattuna taksistaan Sykekadulta Lahdesta.

Kuljettaja oli surmattu ampumalla. Autosta löydettyjen hylsyjen perusteella surma-ase määriteltiin tsekkiläiseksi CZ-75-merkkiseksi pistooliksi, jonka perusteella tutkijat lähtivät jäljittämään murhaajaa.

Poliisille päätteli verijäljistä, että syrjäinen Sykekatu ei ollut surmapaikka vaan tekijä tai tekijät olivat ajaneet auton paikalle muualta.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto