Hyppää pääsisältöön

Tavaramarkkinat oli kotimaisen naisrockin pioneeri

Tavaramarkkinat raivasi 1980-luvulla tietä suomalaisten naisten esittämälle rockille. Bändin keulakuvana oli Neiti X, joka sittemmin opittiin tuntemaan Liisa Akimofina.

Tietolaatikko

Kimmat hurvittelee (Girls just want to have fun). Säv. ja san. Robert Hazard, suom. san. Liisa Akimof. (Ei levytetty)
Jyrki Melartin. Säv. ja san. Liisa Akimof.
Keskiyöllä asemalla. Säv. ja san. Liisa Akimof.
Tavaramarkkinat lopetti vuonna 1986. Liisa Akimof jatkoi musiikkiuraansa Akimowskaja Sisters & Brosin parissa ja sittemmin sooloartistina. Hän toimi 1980-90-luvuilla YLEn toimittajana ja perusti vuonna 1996 Production House -tuotantoyhtiön.
Tavaramarkkinoiden kappaleista pisimpään on jäänyt elämään Elisa Korjuksen laulama Kevät. Vuonna 1998 rocktoimittajat äänestivät sen Suomen kymmenenneksi parhaaksi rockbiisiksi kautta aikojen.

Vuonna 1982 perustettu Tavaramarkkinat nousi julkisuuteen samanvuotisissa rockin SM-kisoissa.

Suomessa oli ollut muitakin kokonaan naisista koostuvia rockbändejä, mutta ne olivat jääneet lyhytikäisiksi. Tavaramarkkinoiden vuonna 1983 ilmestynyt Tilikirja oli ensimmäinen naisbändin tekemä rockalbumi.

Aloittelevien soittajien kyvyt ja muutamat räväkämmät sanoitukset eivät miellyttäneet kaikki miestoimittajia. "Kritiikeissä se heittely meni jo sellaisiin henkilökohtaisuuksiin kuin esimerkiksi: Ei pitäisi tehdä levyjä, jos on kuukautiset", Liisa Akimof muisteli myöhemmin.

Viikonloppu-tv:n haastattelussa vuonna 1985 hän toteaa, ettei Tavaramarkkinat edusta yleistä "naisnäkökulmaa" vaan omaa näkökulmaansa. Miehisen rockmaailmaan murtautumisessa vaikein asia on kuulemma ollut soittotaito.

Teksti: Jukka Lindfors