Hyppää pääsisältöön

Näin kuvaat kotivideon

Videotekniikan kehittymisen myötä suomalaiset innostuivat 1980-luvulla tallentamaan arkeaan kotivideoille. Uuteen formaattiin kannatti suhtautua ihan vakavasti. Kirsti Alho ja Jürgen Schielke opastivat tv-katsojat alkuun vuonna 1984.

Toisin kuin kaitaflmiä, videota ei voinut enää valmiina leikata. Koostaminen jälkikäteen oli toki mahdollista, mutta melko työlästä. Videokuvaaminen erosi filmaamisesta sitenkin, että säädettäviä nappeja oli paljon enemmän. Oli siis tiedettävä, mitä olivat vaikkapa kohinasuhde ja valkotasapaino.

Koska jälkityöstäminen oli hankalaa, kannatti tärkeät ratkaisut tehdä jo kuvatessa. Milloin käyttää yleiskuvaa, milloin lähikuvaa? Zoomin käyttö vaatii vakaata kättä, käytä siis harkiten.

Kuvakulmat ovat tärkeitä. Niitä pitää muistaa vaihtaa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Lopuksi opimme, mikä on suojaviivavirhe. Sitä älä tee – tai jos teet, niin tee se hallitusti.

Ohjelma on katsottavissa alla kokonaisuudessaan.

Keskustele