Hyppää pääsisältöön

Näin kuvaat kotivideon

Videotekniikan kehittymisen myötä suomalaiset innostuivat 1980-luvulla tallentamaan arkeaan kotivideoille. Uuteen formaattiin kannatti suhtautua ihan vakavasti. Kirsti Alho ja Jürgen Schielke opastivat tv-katsojat alkuun.

Toisin kuin kaitaflmiä, videota ei voinut enää valmiina leikata. Koostaminen jälkikäteen oli toki mahdollista, mutta melko työlästä. Videokuvaaminen erosi filmaamisesta sitenkin, että säädettäviä nappeja oli paljon enemmän. Oli siis tiedettävä, mitä olivat vaikkapa kohinasuhde ja valkotasapaino.

Koska jälkityöstäminen oli hankalaa, kannatti tärkeät ratkaisut tehdä jo kuvatessa. Milloin käyttää yleiskuvaa, milloin lähikuvaa? Zoomin käyttö vaatii vakaata kättä, käytä siis harkiten.

Kuvakulmat ovat tärkeitä. Niitä pitää muistaa vaihtaa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Lopuksi opimme, mikä on suojaviivavirhe. Sitä älä tee – tai jos teet, niin tee se hallitusti.

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto