Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Vakuutusyhtiön laskuun

Syyskuun 2. päivä 1996 Turun poliisi sai ilmoituksen autosta, jota oli kauttaaltaan rikottu sekä sisältä että päältä. Auto oli myös yritetty sytyttää tuleen.

Pian selvisi, että auto kuului eräälle julksisuuden henkilölle. Poliisi oli osannut jo odottaa kyseistä ilmoitusta. Se oli aikaisemmin saanut ilmiannon, että kyseisen henkilön auto tullaan tuhoamaan lähiaikoina.

Poliisin ja vakuutusyhtiöiden yhteistyön ansiosta alkoi miehen jäljiltä löytyä muitakin epäilyttäviä asioita vuosien varrelta. Itse auton polttamiseen oli syyllistynyt turkulaisen pyynnöstä hänen kaveripiiriinsä kuuluva henkilö, joka tosin oli epäonnistunut auton polttamisessa.

Poliisin tutkimuksissa paljastui useita eri rikoksia kyseisen turkulaismiehen jäljiltä. Mies oli muun muassa esittänyt eri vakuutusyhtiöille korvausvaatimuksia lavastetuista auto- ja asuntomurroista, joissa hän väitti menettäneensä omaisuuttaan satojentuhansien markkojen arvosta.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto