Hyppää pääsisältöön

Jormas sai 60-luvun tytöt kyyneliin

Jormas oli yksi 1960-luvun johtavista suomalaisista popbändeistä. Sen bravuureita olivat mm. Saat miehen kyyneliin, Locomotion ja Go Now.

Tietolaatikko

Dance To The Locomotion (Locomotion Twist/Twisting To The Locomotive). Säv. ja san. Bill Barberis - Teddy Randazzo - Bob Weinstein. Alkuperäislevytys Teddy Randazzo and the Dazzlers.
Go Now. Säv. ja san. Larry Banks - Milton Bennett. Alkuperäislevytys The Moody Blues.
Saat miehen kyyneliin (To make a big man cry). Säv. ja san. Les Reed - Robin Conrad, suom. san. Jyrki Lindström. Alkuperäislevytys P. J. Proby.
My Only One. Säv. ja san. Raul Wikström. Alkuperäislevytys Jim & The Beatmakers.
Jormasin ensimmäisessä kokoonpanossa soittivat laulusolistit Raul Wikström ja Pertti Willberg, kitaristi Seppo Keurulainen, basisti Kaj Wallin ja rumpali Kurt Mattson. Hasse Walli korvasi Keurulaisen vuonna 1966. Wallinin tilalle tuli Kicke Bergholm vuonna 1967.
Vuonna 1967 syntyneessä uudessa Jormasissa olivat mukana Willberg, Keurulainen, Bergholm, urkuri Arto Koskinen ja rumpali Matti Oiling.
Jormas koottiin uudelleen 1990-luvulla. Se esiintyi aluksi lähes vuoden 1967 kokoonpanossa, mutta sen jälkeen miehitys on vaihtunut.

Jormas syntyi vuoden 1964 lopulla, kun helsinkiläisen Jim & The Beatmakers-yhtyeen solisti Raul Wikström ja kitaristi Seppo Keurulainen lyöttäytyivät yhteen hajonneen Islanders-yhtyeen soittajien kanssa.

Beatmakers oli saavuttanut suosiota Wikströmin kirjoittamalla My Only One -hitillä. Hurriganes teki laulusta 70-luvulla oman versionsa.

Jormasin erityisvahvuutena olivat melodiset stemmalaulunumerot, mutta se viljeli myös rankempaa rhythm and blues -materiaalia.

Uusi yhtye toimi aluksi nimillä Beatmakers ja Finnish Beatmakers. Lopullisen nimensä se sai manageri Jorma Weneskosken mukaan.

Ensimmäisellä singlellään vuonna 1965 Jormas esitti cover-kappaleet Locomotion (oik. Dance to the Locomotion) ja Go Now.

Vuonna 1966 ilmestynyt käännösballadi Saat miehen kyyneliin nosti Pepe Willbergin bändin johtohahmoksi. Jormas hajosi samana vuonna Pepen asevelvollisuuden tähden, mutta koottiin syksyllä 1967 uudelleen eri miehityksellä.

Jormas ei kuitenkaan pysynyt mukana rockmusiikin mullistuksissa ja hajosi kesällä 1968. Pepe levytti sooloartistina ja perusti vuonna 1969 menestyksekkään Paradise-yhtyeen.

Teksti: Jukka Lindfors