Hyppää pääsisältöön

Hannes on Kotikadun tiernapoikien Herodes

Kotikadun miehet päättävät vaalia joulun parhaita perinteitä. Ohjelmassa on komea Tiernapoika-esitys, joka saa ensi-iltansa Helsingin Johanneksen kirkossa.

Kotikadulla eletään jouluna 2002 jännittävissä tunnelmissa, kun Luotolan Hannes, Mäkimaan Pertti, Alhon Mauri ja Partasen Onni päättävät ilahduttaa lähipiiriään perinteisellä laulunäytelmällä.

Erityisesti Mauria esiintyminen jännittää. Kotikadun Tiernapojat esiintyivät ihan oikeastikin Johanneksen kirkossa ja esiintymisestä tehtiin tv-sarjan kylkiäisenä oma tallenne.

Tiernapojat on vuosisatoja vanha jouluperinne. Laulunäytelmän juuret ovat Oulun seudulla, jossa köyhät opiskelijat hankkivat lisäansioita esittämällä Jeesuksen syntymää kuvaavaa joulunäytelmää. Kuvaelma kertoo itämaan tietäjien matkasta Jeesus-lapsen luo ja siitä, kun kuningas Herodes määrää surmaamaan kaikki poikalapset. Aikojen saatossa kuvaelmaan on tullut monia historiallisia kerroksia, jopa väärinymmärryksiä ja käännösvirheitä.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto