Hyppää pääsisältöön

Sensuroitu ohjelma homoudesta

Oletko sinä? Oletko sinäkin? -ohjelma oli vuonna 1969 valmistunut homoutta käsittelevä tv-ohjelma, joka sensuroitiin yllytyspykälän perusteella.

Homoseksuaaliset suhteet olivat rikos 1960-luvun Suomessa tsaarinvallan aikana säädetyn lain mukaan. Myös näihin tekoihin yllyttäminen oli rikollista, minkä vuoksi Jarmo Salaksen käsikirjoittama ohjelma hyllytettiin, ja se esitettiin ensi kerran vasta 30 vuotta myöhemmin vuonna 1999.

Ohjelman alussa psykiatri Claes Andersson määrittelee erilaisten seksuaali-identiteettien ominaisuuksia.

Fiktiivisessä osassa käydään läpi Jarmon ja Jukan tarina, joka voisi olla hyvinkin todellinen 1960-luvun ja osin tämänkin päivän Suomessa.

Suomalainen homokulttuuri keskittyi 1960-luvulla suuriin kaupunkeihin ja etenkin Helsinkiin, ja homorakkaus ja -seksi oli paljolti maan alla, kuitenkin tiettyjen piirien, kuten opiskelijoiden, tiedossa.

Kommentit