Hyppää pääsisältöön

Malja Göstalle teki kunniaa suomipopin suurmiehelle

Tuomari Nurmio, Jonna Kosonen, Emma Salokoski ja Sössölandian kultakurkut Malja Göstalle -konsertissa.
Tuomari Nurmio, Jonna Kosonen, Emma Salokoski ja Sössölandian kultakurkut Malja Göstalle -konsertissa. Kuva: Yle kuvanauha Hannu Nurmio,2004,laulajat,Jonna Geagea,Emma Salokoski,Ilkka Alanko,Ismo Alanko

Gösta Sundqvistin rakastetuimpia lauluja kuultiin Malja Göstalle -muistokonsertissa, joka pidettiin Helsingin juhlaviikoilla elokuussa 2004.

Konsertin suunnittelusta vastasi Jari Mäkäräinen. Musiikillisena johtajana toimi monista samantyyppisistä teemakonserteista tunnettu Jukka Hakoköngäs.

Ohjelma lähetettiin televisiossa isänpäivänä marraskuussa 2004 otsikolla Isälle Göstalta.

Mukana tapahtumassa olivat Tuomari Nurmio, Jukka Poika, Emma Salokoski, Jussi Lampi, Samuli Putro, Kaija Koo, Jonna Kosonen, Marjo Leinonen, Pauli Hanhiniemi, Anna Eriksson, Hector, Timo Rautiainen, Laura Närhi, A. W. Yrjänä, Maarit, Leavings-yhtye sekä Sössölandian kultakurkut -ryhmä.

Viimemainitun muodostivat joensuulaiset Ilkka Alanko, Ismo Alanko ja Cyde Hyttinen. Sundqvistin tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluva Pohjois-Karjala sai heidän esittämänään erityistä tunnekylläisyyttä.

Rempseiden kultakurkkujen vastapaino oli Emma Salokosken tulkinta laulusta Elämä ikkunan takana. Gösta Sundqvist ei todellakaan taipunut yhteen muottiin.

Tietolaatikko

Sävellykset ja sanoitukset: Gösta Sundqvist.
Kappaleiden sovitukset: Jukka Hakoköngäs ja Olympia-orkesteri, jousi- ja puhallinsovitukset: Riku Niemi.
Olympia-orkesteri: Jukka Hakoköngäs, kosketinsoittimet, Anssi Nykänen, rummut, Jape Karjalainen, basso, Jarmo Saari, kitara, Timo Kämäräinen, kitara, Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet, Pentti Lahti, Pepa Päivinen, puupuhaltimet. Olympia-orkesteri, jousi- ja puhallinsovitukset: Riku Niemi.
Jousikvartetti: Riikka Lampinen, Maija Linkola, Anna Tanskanen, Jussi Tuhkanen.
Taustalaulajat: Janna Hurmerinta, Manna Borg, Antti Koivula.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto