Hyppää pääsisältöön

Omaiset - ehtyvä luonnonvara

Vanhusten- ja vammaistenhoito on parinkymmenen vuoden päästä umpikujassa. Suuret ikäluokat ovat silloin vanhuksia. Kuka heitä hoitaa?

Helppo vastaus on, että pannaan heidät palvelutaloihin ja muihin laitoksiin. Mutta ei se niin mene, jos viime vuosien muutosta tarkastelee. Kuntien ja valtion virallinen politiikka on jo pitkään ollut vähentää laitoshoitoa. Vanhuksia ja vammaisia hoidetaan entistä enemmän kotona tai kodinomaisesti, siis joko palvelutalossa tai vastaavassa.

Ainahan poliitikot voivat päättää tietenkin toisin. Mutta uudenlaista hoivajärjestelmää ei rakenneta hetkessä, ei edes kymmenessä vuodessa.

Mikä sitten avuksi? Pitäisikö omaistemme hoitajia tuoda Filippiineiltä tai Venäjältä? Rakentaa lisää huippunykyaikaisia palvelutaloja, joissa koneet tekevät raskasta hoivatyötä ja auttavat vanhuksia päivittäisissä askareissa? Ihminen sitten vain valvoo, että työ tulee tehtyä kunnolla.

Ei kai sentään. Kyllä kai useimmat meistä haluavat, että hoitaja on ihminen.

Tämän illan MOT-ohjelma antaa päättäjille pari vinkkiä: Maksakaa lisää palkkaa omaishoitajille, kotiavustajille ja hoiva-alan ammattilaisille. Siihen pitäisi olla varaa, sillä yksi omaishoitaja tuo kunnalle muutamien kymmenien tuhansien eurojen säästöt vuodessa. Osoittakaa, että arvostatte raskaasta hoivatyötä tekeviä omaisia ja ammattilaisia. Kunnon palkka houkuttelee taatusti alalle. Ja se, että arvokasta työtä tekeviä ihmisiä kohdellaan reilusti. Mikä parasta: vaikka palkat paranisivat, valtio ja kunnat säästäisivät selvää rahaa.

Rahalla ei tietenkään saa kaikkea. Tarvitaan myös asennemuutosta. Emme saa enää piilottaa vanhuksia vanhainkoteihin ja vammaisia laitoksiin. Emme saa jättää heitä täysin kotipalvelun hoteisiin, siis käytännössä vangeiksi omiin asuntoihinsa.

Heitän lopuksi vielä haasteen sinulle, joka kammoat vaippojen vaihtamista ja inhoat dementoituvan äitisi jankutusta. Oletetaan, että työaikasi vähenee tulevina vuosina, ja vapaa-aikasi vastaavasti lisääntyy. Mitä sinä teet lisääntyneellä vapaa-ajallasi? Oletko valmis hoitamaan omia vanhempiasi tai muita läheisiäsi silloin, kun he eivät enää pysty huolehtimaan itsestään?

Tiedän, kysymys on erittäin vaikea. Voiko siihen vastata niin kauan kuin omat omaiset ovat terveitä?

Kommentit