Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Epäonnistunut kassakaappikeikka

Uskomaton tarina kolmesta kaveruksesta, joiden kassakaappikeikalla mikään ei mennyt toivotulla tavalla.

Tapahtumapaikkana oli pinta-alaltaan laaja, noin kymmenentuhannen asukkaan pitäjä pohjoisessa. Kaverukset Antti, Tomi, Kari ja Risto ovat palaamasta illanvietosta. Joukon ainoa selvinpäin ollut Risto toimii kuskina.

Pitkä kotimatka, alkoholi ja huvittelumahdollisuuksien puute synnyttivät aikamiespoikien mielessä ajatuksen murtautua paikalliseen kyläkauppaan. Ainoastaan Risto ei innostunut ajatuksesta vaan jätti muut kyläkaupan edustalle ja jatkoi matkaansa kotiin.

Murtautumiseen tarvittiin sopivat työkalut ja pakoauton, jonka he hakivat ihan naapurissa asuvan Karin kotoa. Auto tosin sammui muutaman sadan metrin päässä talolta. Syyksi paljastui bensiinin loppuminen. Uusi yritys huoltoaseman kautta. Siitäkään huolimatta auto ei toiminut täysin moitteettomasti. Nyt Karin oli jatkettava auton korjaamista ja kaksi muuta jäivät kaupalle.

Kaupalla kaksi kaveruksista tyhjensivät nälkäänsä ja janoonsa hyllyjä ja sulloivat tavaraa taskuihinsa sekä pohjakassan. Murtoretki sai yllättävän käänteen, kun pojat löysivät sen takahuoneesta kassakaapin. Epäonni oli jo tässä vaiheessa vainonnut kumppanusten puuhastelua, mutta sitten onni käänsi pojille täydellisesti selkänsä.

Käräjäoikeuden puheenjohtaja olikin oikeudenkäynnin lopuksi todennut että:” tästä pojat saisivat hyvän näytöksen vaikkapa televisioon!”.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto