Hyppää pääsisältöön

Tasavallan kruununperilliset

Juhlan hetkellä jopa tasavaltaisesta Suomesta löytyvät kuin löytyvätkin omat prinsessansa ja prinssinsä. He ovat Assi, Marko ja Anna.

Vuosi 1982 merkitsi Linnan juhlille uuden ajan alkua monessa suhteessa. Uuden presidentin myötä maahan saatiin ensimmäinen "prinsessa" – Mauno ja Tellervo Koiviston tytär Assi.

Viehättävä, tyylitajuinen ja luontevasti sanavalmis Assi sulatti niin kansan kuin lehdistönkin sydämet muitta mutkitta.

Koiviston kauden päätyttyä 1994 suomalaisia hemmoteltiin prinssillä, joka oli asunut suuren osan elämäänsä ulkomailla.

Marko Ahtisaari asui ja opiskeli New Yorkissa, mutta isän uuden työn myötä häntä nähtiin paljon kotimaassakin.

Vuonna 2000 saimme jälleen prinsessan, ihastuttavan Anna Halosen. Myös hän opiskeli ulkomailla, Kentin yliopistossa Englannissa.

Anna Halosen olemuksessa on paljon hänen äitiään. Äitiä ja tytärtä näyttää yhdistävän myös kiinnostus laajoihin, maailmanlaajuisiin kokonaisuuksiin.

Vuonna 2012 presidentiksi valitun Sauli Niinistön poikia Nuuttia ja Matiasta puolestaan on nähty julkisuudessa harvoin. Vuonna 2006 Niinistö kertoi Maarit Tastulan haastattelussa, miten hän selvisi poikiensa kanssa täpärästi vuotta aiemmin sattuneessa Aasian tsunamissa.

Lue lisää:

Jenni Haukio ja Sauli Niinistö.

Presidenttiemme puolisot Ester Ståhlbergista Jenni Haukioon

Presidenttiemme vanavedessä olemme oppineet tuntemaan myös Esterin, Signen, Ellenin, Kaisan, Gerdan, Allin, Sylvin, Tellervon, Eevan, Pentin sekä Jennin. Mutta mitä tiedämme siitä, miten he itse tehtäviinsä suhtautuivat?

Lue lisää:

Urho Kekkosen vinttikoira kävelee puistokäytävän reunaa presidentin kesäasunnolla Kultarannassa 1976.

Presidenttiemme lemmikit

Presidentti Kekkosen kaudesta alkaen olemme oppineet tuntemaan myös valtionpäämiestemme lemmikkieläimet.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto