Hyppää pääsisältöön

Saarioisten kartanon joulu

Saarioisten kartano aloitti ruuantuottamisen heti sodan jälkeen. Tosin jo sodan aikana kartanolla viljeltiin tupakkaa sotilaiden tarpeeseen.

Sahalahdella sijaitsevan Saarioisten kartanon empiretyyppinen päärakennus on 1840-luvulta. Vuodesta 1941 kartano oli Pentti ja Annikki Avotien omistuksessa.

Koska sota oli juuri syttynyt, niin maassa oli pula lähes kaikesta. Pentti Avotie päätti, että kartanolla altetaan viljella sitä mitä eniten kaivataan eli tupakkaa.

Sodan jälkeen Saarioisten kartano aloitti ruuantuottamisen kuluttajien pöytään. Oman viljelysmaan lisäksi kartanolla oli myös sopimusviljelijöitä. Kartanolla työskenteli tässä vaiheessa 10 muonamiesperhettä.

Ensimmäiset neljä tuotetta Saarioisilla olivat maksalaatikko, kaalikääryleet, lihapullat ja vispipuuro. Juuresten viljelyn aloittaneen Saarioisten kartanon ensimmäinen säilyke oli punajuuri.

Annikki Avotie valmistaa ohjelmassa jouluruokia, mm. sillikaviaaria, jota ilman joulu ei saavu Avoteiden kotiin. Maun lisäksi Avotie kertoo, miten kiinnittää huomiota jouluruuan väreihin ja asettelemiseen.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit