Hyppää pääsisältöön

Jopet: Lääkäri Kaikkonen

Ylilääkäri Kaikkosella on taito kuunnella potilaitaan. Puhelimessa annetut ohjeistukset menevät kuitenkin aina hieman sivupoluille.

Toisaalta lääkäri Kaikkonen osaa selittää parhain päin myös hieman oudot hoitotulokset. Esimerkiksi Pekka Siivosen polvilumpioleikkauksen, jossa itse lumpio asennettiin jalkaan väärin päin.

Syy moiseen ratkaisuun oli se, että kun lumpio oli leikkauksessa irrotettu niin huomattiin, että Siivonen on mettämiehiä. Sitä Siivosen oli vaikea käsittää, miksi metsästäminen johti lumpion väärin päin asentamiseen.

Kaikkosen ohje Siivoselle on opetella kävelemään niin, että polvet kääntyvät eri suuntiin.

Sorkkarauta-ongelmaan Kaikkonen hakee apua Keravan nuorisovankilasta. Keravalla Kaikkosen kiireiseen ongelmaan ei osata oikein suhtautua.

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto