Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kuusenjaloissa isoja eroja

Joulukuusia kaupassa.
Joulukuusia kaupassa. Kuva: Yle / Olli Koski kuusi

Kuusenjalkakaupoilla kannattaa olla tarkkana. Jalkojen käyttöominaisuudet vaihtelevat hurjasti, mutta muutaman perusohjenuoran avulla löytyy hyvä kuusenjalka.

Hyvän joulukuusenjalan ominaisuudet:

 • Tukevuus
 • Puun kiinnittämisen ja suoraan asettamisen helppous
 • Tyven mahduttava jalkaan ilman ohentamista
 • Riittävän suuri vesitila, mielellään 2-3 litraa
 • Ylivuotokaukalo, johon liika vesi pääsee valumaan

Päivitys 20.12.2016: Näitä vuonna 2008 testattuja kuusenjalkoja ei välttämättä löydy enää kaupoista. Testaajien tekemät huomiot ovat kuitenkin sovellettavissa nykyisiinkin malleihin.

Mallikohtaisia kokemuksia nyt myynnissä olevista kuusenjaloista voit kirjoittaa kommenttiosioon. – Kuningaskuluttaja kiittää avustasi.

Testattuja joulukuusenjalkoja
Testattavina olleita joulukuusenjalkoja Testattuja joulukuusenjalkoja Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Poimimme suurten ketjujen liikkeistä valikoiman kuusenjalkoja. Niitä kävivät testaamaan kuusenviljelijä Teemu Saarinen Vantaalta, kälynsä Minna Saarinen Nurmijärveltä sekä naapurinmies Ari Selvenius, Nurmijärveltä hänkin. Testissä olevat kuusenjalat ovat (takarivissä vasemmalta oikealle) Prisman metallinen kuusenjalka, Hong Kongin Elho Nordman, Citymarketin Cinco Express, Clas Ohlsonin kuusenjalka, Citymarketin valurautainen, (etualalla vasemmalta oikealle) Bilteman kuusenjalka ja Prisman puinen kuusenjalka.

Näitä kuusenjalkoja voi löytyä myös muista liikkeistä, mutta käytämme tässä selkeyden vuoksi ostopaikan nimeä, sillä suurimmalla osalla jaloista ei ollut omaa tuotenimeä.

"Jalkaan pitää mahtua vettä"

Testiryhmällämme on sen verran kokemusta joulukuusista ja niiden jaloista, että hyvän kuusenjalan kriteerit löytyvät jo ennen testiä.

— Hyvä kuusenjalka on tukeva ja sellainen, että kuusen saa asennettua siihen helposti, määrittelee Ari Selvenius.

— Jalkaan pitää mahtua paljon vettä, ettei sitä tarvitse koko ajan täyttää. Kuusi saattaa juoda useamman litran heti ensimmäisen yön aikana, ja jos vettä ei ole tarpeeksi tarjolla, pihkaantuu kuusen tyvi tukkoon, eikä se ime vettä enää loppujoulun aikana. Silloin kuusi on pilalla, jatkaa Teemu Saarinen.

— Olisi myös hyvä, että jalassa on jokin valuma-astia tai muu kaukalo, jonne yliläikkynyt vesi valuu, eikä mene lattialle esimerkiksi parkettia pilaamaan, lisää Minna Saarinen.

Kuusi hankala saada tukevaksi ilman alatukea

Ensimmäisenä testataan Prisman metallinen ja puinen kuusenjalka. Molemmat saavat kiitosta kauniista ulkonäöstä, mutta molemmissa on samat ongelmat.

Prisman puinen joulukuusenjalka
Prisman puinen joulukuusenjalka Prisman puinen joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka
Prisman metallinen joulukuusenjalka
Prisman metallinen joulukuusenjalka Prisman metallinen joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Kummassakaan ei ole alatukea antavaa piikkiä pohjassa, joten kuusen saaminen tukevaksi on hankalaa. Kolme kiristysruuvia antaa tuen vain yläreunaan, jolloin kuusi saattaa vinksahtaa vinoon, kenties jopa kaatua, jos sitä tönäisee vaikka vahingossa. Kuusi kannattaakin kiristää jalan yhteen reunaan, mikä estää huojumisen.

Vettä Prisman puiseen kuusenjalkaan mahtuu reilu kaksi desiä, metalliseen puolisen litraa, eli kumpaankin melko vähän. Kumpaakaan kuusenjalkaa ei voi täyttää vedellä piripintaan, ettei vesi valu kiristysruuvien rei’istä lattialle.

Elho Nordmanissa hyvät käyttöohjeet

Elho Nordman -joulukuusenjalka
Elho Nordman -joulukuusenjalka Elho Nordman -joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Kolmantena testatussa Elho Nordmanissa on alatukea antava piikki pohjassa. Testaajiamme tosin hieman mietityttää, miksi se ei ollut valmiiksi kiinnitettynä, vaan se pitää asentaa itse mukana tulevalla kiinnitysvälineellä. Se vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta ei ole ylivoimainen tehtävä.

Hyvät käyttöohjeet saivat testaajiltamme kiitosta. Vettä mahtui kuusenjalkaan kaksi ja puoli litraa, jolla kuusi pärjää jo ensimmäisen yön yli. Kiitosta Elho Nordman saa myös siitä, että kiristysruuvit ovat vesitason yläpuolella, joten vesi ei valu rei’istä lattialle.

Elhon ulkonäköä testaajat moittivat kovin muoviseksi, mutta samalla pohdittiin, että näkyykö se nyt kuitenkaan liikaa, jos jalkaan laittaa komean ison kuusen.

Bilteman jalkaan mahtuu vain pieni kuusi

Bilteman kuusenjalka ei juurikaan kehuja saa, vaikka ulkonäössä on jotain hyvin sympaattista ja perinteistä.

Bilteman joulukuusenjalka
Bilteman joulukuusenjalka Bilteman joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

— No tässä on kunnon käsityömeininkiä! Näyttää isoisän tekemältä, Minna naurahtaa.

Ikäviä puolia kuusenjalasta löytyy enemmän. Jalkaan mahtuu vain yllättävän kapea kuusenrunko, sillä vaikka putki itsessään on halkaisijaltaan reilun kokoinen, on kiristysruuveissa sellaiset päät, ettei niitä voi avata loppuun saakka.

Vettä kaataessa on vaikea nähdä, missä kohdin kiristysruuvien reiät ovat, joten vesi valuu helposti lattialle. Reiät ovat myös melko alhaalla, joten vettä mahtuu jalkaan kaikkiaan vain noin neljä desiä.

Suurimman miinuksen Bilteman kuusenjalka saa epävakaudesta. Lyhyet jalat eivät anna kunnollista tukea, vaan kuusi jalkoineen voi kaatua vaikka kuusen alla kulkevien eläinten takia. Biltemankaan kuusenjalassa ei ole alatukea antavaa piikkiä, joten sekin tekee jalasta huteran.

Clas Ohlsonin jalka toimii pikkukuuselle

Clas Ohlsonin joulukuusenjalka
Clas Ohlsonin joulukuusenjalka Clas Ohlsonin joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Clas Ohlsonin kuusenjalkaa kehuttiin, kun siihen saatiin sopivan kokoinen kuusi. 2,5-metrinen puu oli siihen liian iso, ja kuusi oli todella herkkä kaatumiselle, mutta kun jalkaan vaihdettiin pienempi kuusi, toimi jalkakin oivallisesti.

Testaajamme toivovatkin pakkaukseen merkintää siitä, minkä kokoiselle kuuselle jalka on tarkoitettu.

Testaajiemme mielestä Clas Ohlsonin kuusenjalkaan voi laittaa korkeintaan kaksi metriä korkean kuusen, jonka runko on suhteellisen ohut. Tässä kuusenjalassa ei nimittäin ollut pohjassa piikkiä alatukea antamassa, vaan tuki tuli pohjan kartiomallisesta muodosta, eikä kartio tue paksua runkoa riittävästi.

Vesitilavuus on Clas Ohlsonissa ongelma, sillä vettä mahtuu vain kolmisen desiä. Erityiskiitoksen Clas Ohlsonin kuusenjalka saa kuitenkin hyvästä ylivaluvalle vedelle tarkoitetusta alustasta, vaikka esteettisesti se ei ehkä olekaan houkuttelevin.

Cinco Express antaa kunnon tuen

Cinco Express -joulukuusenjalka
Cinco Express -joulukuusenjalka Cinco Express -joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Citymarketista hankittu Cinco Express saa testikolmikon myhäilemään tyytyväisenä. Jo ensi vilkaisulla huomio kiinnittyi pohjassa olevaan alatuen piikkiin, joka oli kolmisakarainen. Se antaa kunnon alatuen, eikä kuusi pääse pyörimään edes akselinsa ympäri.

— Tämän kuusenjalan suunnittelija on itsekin asentanut kuusia jalkaan. Kaikista näistä testaamistamme jaloista ei voi sanoa samaa, sanoi Ari.

Cinco Expressin käyttöönotto vaatii hieman puuhastelua, mutta hyvät käyttöohjeet tekevät siitä helppoa. Cinco on ainoa kuusenjalka, jonka kääreissä on mainittu kuusen maksimikoko: korkeus kolme metriä, tyven halkaisija 15 cm. Cinco Expressillä on ainoana myös kymmenen vuoden takuu, muille ei takuuta myönnetä.

Kiitosta Cinco Express saa myös kiristysruuvien pikasäädöstä ja niiden sijainnista veden yläpuolella, ylivaluvalle vedelle tarkoitetusta reunuksesta sekä ennen kaikkea testin ehdottomasti suurimmasta vesitilavuudesta. Jalkaan mahtuu vettä todella paketissakin luvatut viisi litraa.

Huomioitavaa on myös se, että kuusenjalka käy hyvin ulkokäyttöön: jalan voi ruuvata kiinni vaikka vanerialustaan, joka tekee siitä tuulisessakin paikassa tukevan.

Yksi miinuspuoli sentään löytyy kolhosta ulkomuodosta.

— Tekninen toimivuus ja ulkonäkö eivät näköjään välttämättä kulje käsi kädessä, nauraa Teemu.

Citymarketin valurautajalka on pieni

Citymarketin valurautainen joulukuusenjalka
Citymarketin valurautainen joulukuusenjalka Citymarketin valurautainen joulukuusenjalka Kuva: Yle Kuningaskuluttaja,joulukuusenjalka

Viimeisenä testattu Citymarketin valurautainen kuusenjalka tuottaa pettymyksen heti alkuun. Pakkauksessa ei ole merkintää siitä, minkä kokoiselle kuuselle jalka on tarkoitettu, ja varsinainen testikuusemme onkin jalkaan aivan liian iso.

Jalkaan mahtuu kuusi, jonka tyven halkaisija on alle kuusi senttiä, josta testaajamme olisivat ehdottomasti halunneet merkinnän myös myyntipakkaukseen.

Ainoan kiitoksen Citymarketin kuusenjalka saa isosta vesitilavuudesta. Vettä mahtui jalkaan noin 1,25 litraa. Se ei silti pelasta kuusenjalkaa tylyltä tuomiolta. Testaajamme pitävät jalkaa erittäin huterana, jossa kuusi kaatuu todella helposti. Tässäkään jalassa ei ollut alatukea antavaa piikkiä pohjassa.

— Ainakin lapsi- ja koiraperheissä tämä on vaarallinen kuusenjalka, Minna pohtii.

Miinuksen Citymarketin valurautainen kuusenjalka saa myös melko terävistä reunoista pohjassa. Lattiaan saattaa tulla naarmuja, ellei alla ole paksu alusmatto.

Pisteitä testaajamme antoivat kuusenjaloille seuraavasti (hinnat vuodelta 2008):

Jalka pisteet hinta
1. Citymarket Cinco Express 5,0 14,95e
2. Clas Ohlson 3,7 9,90e
2. Hong Kong Elho Nordman 3,7 19,95e
4. Prisma metallinen 2,3 18,90e
4. Prisma puinen 2,3 24,90e
6. Citymarket valurautainen 1,3 14,95e
7. Biltema 1,0 16,99e

Kuusenjalka kannattaa tutkia kunnolla ennen ostamista ja tarkistaa, että siinä on tarvittavat piirteet eli ainakin riittävästi vesitilaa, piikki tai muotoilu antamaan alatukea sekä ylivaluvan veden suoja. Käyttöpaikkakin täytyy miettiä, ettei osta liian pienelle kuuselle sopivaa jalkaa.

Kaikkihan me nimittäin tiedämme, että kun on kerran kuusenjalan valinnut, liittyy siihen sen jälkeen paljon perinteitä, muistoja ja tunteita, ettei sitä helposti enää vaihdeta.

Annamari Eskola / TV1 Kuningaskuluttaja

Muokattu 20.12.2016: Kuvia lisätty ja suurennettu, lisätty faktalaatikko hyvän kuusenjalan ominaisuuksista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.