Hyppää pääsisältöön

Äärivasemmistolainen Punainen armeijakunta terrorisoi Saksaa murhilla, sieppauksilla ja pommi-iskuilla 1970–1990-luvuilla

Äärivasemmistolainen Baader–Meinhof-ryhmä eli Punainen armeijakunta teki kymmeniä terrori-iskuja ja murhia Saksassa vuosina 1972–1993. Taistelukoulutusta terroristit olivat saaneet PLO:lta ja muuta tukea Stasilta.

Punaisen armeijakunnan eli RAF:n (Rote Armee Fraktion) juuret ovat Saksan liittotasavallan radikaalissa opiskelijaliikkeessä. RAF perustettiin 1969 pian sen jälkeen, kun sen perustajajäseniin kuuluneet Andreas Baader (1943–1977) ja Gudrun Ensslin (1940–1977) osallistuivat vuonna 1968 kahden tavaratalon tuhopolttoon. Teolla protestoitiin Vietnamin sotaa vastaan.

Punaisen armeijakunnan logossa on väkivaltaisuudesta kielivä konetuliase
Punaisen armeijakunnan logossa on väkivaltaisuudesta kielivä konetuliase punainen armeijakunta

Baader ja Ensslin pakenivat vankilasta ja muodostivat RAF:n vuonna 1969. Ryhmä oli matkustanut Jordaniaan PLO:n harjoitusleirille, jossa he saivat kaupunkioloihin soveltuvaa sissikoulutusta. Kotimaahan palattuaan RAF:n jäsenet tekivät pankkiryöstöjä ja pommihyökkäyksiä, jotka suunnattiin aluksi lähinnä USA:n saksalaisia sotilaskohteita, poliisia ja Springerin lehtikonsernia vastaan.

Kesäkuun 1. päivä 1972 Andreas Baader, Jan-Carl Raspe, (1944–1977) ja Holger Meins (1941–1974) pidätettiin tulitaistelun jälkeen. Gudrun Ensslin pidätettiin 8. kesäkuuta, Ulrike Meinhof (1934–1976) ja Gerhard Müller pidätettiin 15. kesäkuuta. Julkisuudessa RAF ristittiin "Baader-Meinhof-ryhmäksi".

RAF:n "toinen sukupolvi" jatkoi terroritoimia, päämääränään vangitun ydinryhmän saaminen vapaaksi. Se keskittyi yksittäisten teollisuus- ja finanssijohtajien, oikeusviranomaisten ja sotilasjohtajien murhiin sekä kidnappauksiin.

Kun ryhmän yksi johtohahmoista Holger Meins kuoli vankilassa vuonna 1974 nälkälakon seurauksena, Punainen armeijakunta teki kostoiskun, jonka kohteena oli korkeimman oikeuden tuomari Günther von Drenkmann (1910–1974). Hänen kotiinsa hyökättiin asein ja von Drenkmann haavoittui kuolettavasti.


Neljän muun oikeudenkäynti alkoi vuonna 1975 tiukoin turvatoimin. Ulrike Meinhof löydettiin kuolleena sellistään seuraavana vuonna. Kolme muutta tuomittiin vuonna 1977 elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Punainen armeijakunta kosti tuomiot sieppaamalla ja murhaamalla työnantajaliiton johtajan Hanns-Martin Schleyerin.

Lokakuussa 1977 viisi palestiinalaisterroristia kaappasi Lufthansan matkustajakoneen Somalian Mogadishuun vaatien RAF-vankien vapauttamista. Matkustajat vapautettiin saksalaisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä, jossa kuoli neljä kaapparia. Saatuaan tiedon kaappauksen epäonnistumisesta Baader, Ensslin ja Raspe tekivät itsemurhan.

RAF:n "kolmas sukupolvi" teki vielä 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa monia terrori-iskuja. Syyskuussa 1981 järjestö ilmoitti kirjeessään frankfurtilaislehdelle, että se oli amerikkalaiskenraalin murhayrityksen takana. Se oli ampuneensa singon Yhdysvaltain maavoimien Euroopan osaston komentajan Frederick James Kroesen autoon 15. syyskuuta 1981.


Vuonna 1986 Punainen armeijakunta teki kaksi tuhoisaa pommi-iskua Immenstaadissa ja Aachenissa. Dornierin avaruustutkimuslaitoksen edustalla räjähti autopommi, kuten myös laserteknologian tutkimuslaitoksen edessä. Terroristijärjestön epäiltiin jo aiemmin surmanneen Siemens-yhtiön johtajan Karl-Heinz Beckurtsin.

Saksojen yhdistyttyä paljastui, että DDR:n tiedusteluorganisaatio Stasi oli tukenut järjestöä. RAF ilmoitti lopettavansa toimintansa vuonna 1998.


Vuonna 2007 Saksassa kuohui Punaisen armeijakunnan vuoksi jälleen. Sen kaksi jäsentä olivat vaatineet pääsyä ehdonalaiseen ja kokonaan vapaaksi. Erityisesti vanhempi polvi suhtautui jyrkästi vapauttamiseen. Ylen Aamu-tv:ssä asiasta on keskustelemassa professori Seppo Hentilä.

Kommentit