Hyppää pääsisältöön

Baader-Meinhof-ryhmä

Äärivasemmistolainen Baader-Meinhof-ryhmä eli Punainen armeijakunta suoritti Saksassa vuosina 1972-1993 kymmeniä terrori-iskuja ja murhia.

Tietolaatikko

Syksyllä 2008 ensi-iltaan tullut elokuva Baader Meinhof Komplex kuvaa Punaisen armeijakunnan ydinryhmän toimintaa vuoden 1970 molemmin puolin.

Punainen armeijakunnan (Rote Armee Fraktion) juuret ovat Saksan liittotasavallan radikaalissa opiskelijaliikkeessä. RAF:n tulevat johtajat Andreas Baader ja Gudrun Ennslin osallistuivat vuonna 1968 kahden tavaratalon tuhopolttoon, jolla protestoitiin Vietnamin sotaa vastaan.

Väliaikaiseen vapauteen päässeet terroristit painuivat maan alle ja muodostivat RAF:n vuonna 1969. Ryhmän jäsenet saivat taistelukoulutusta palestiinalaisjärjestöiltä.

Kotimaahan palattuaan RAF:n jäsenet suorittivat sarjan pankkiryöstöjä ja pommihyökkäyksiä, jotka suunnattiin aluksi lähinnä USA:n saksalaisia sotilaskohteita, poliisia ja Springerin lehtikonsernia vastaan.

Ryhmän jäsenet Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe, Ulrike Meinhof ja Holger Meins pidätettiin vuonna 1972. Julkisuudessa RAF ristittiin "Baader-Meinhof-ryhmäksi".

RAF:n "toinen sukupolvi" jatkoi terroritoimia, päämääränään vangitun ydinryhmän saaminen vapaaksi. Se keskittyi yksittäisten teollisuus- ja finanssijohtajien, oikeusviranomaisten ja sotilasjohtajien murhiin sekä kidnappauksiin.

Holger Meins kuoli nälkälakon seurauksena vuonna 1974. Muiden neljän oikeudenkäynti alkoi vuonna 1975.

Meinhof löydettiin vuonna 1976 kuolleena sellistään. Kolme muutta tuomittiin seuraavana vuonna elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. RAF vastasi sieppaamalla ja murhaamalla työnantajaliiton johtajan Hanns-Martin Schleyerin.

Lokakuussa 1977 viisi palestiinalaisterroristia kaappasi Lufthansan matkustajakoneen Somalian Mogadishuun, vaatien RAF-vankien vapauttamista. Matkustajat vapautettiin saksalaisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä, jossa kuoli neljä kaapparia. Saatuaan tiedon kaappauksen epäonnistumisesta Baader, Ensslin ja Raspe tekivät itsemurhan.

RAF:n "kolmas sukupolvi" teki vielä 1980-luvulla ja 90-luvun alussa monia terrori-iskuja. Saksojen yhdistyttyä paljastui, että DDR:n tiedusteluorganisaatio Stasi oli tukenut järjestöä. RAF ilmoitti lopettavansa toimintansa vuonna 1998.

Kommentit