Hyppää pääsisältöön

Baader-Meinhof-ryhmä

Äärivasemmistolainen Baader-Meinhof-ryhmä eli Punainen armeijakunta suoritti Saksassa vuosina 1972-1993 kymmeniä terrori-iskuja ja murhia.

Tietolaatikko

Syksyllä 2008 ensi-iltaan tullut elokuva Baader Meinhof Komplex kuvaa Punaisen armeijakunnan ydinryhmän toimintaa vuoden 1970 molemmin puolin.

Punainen armeijakunnan (Rote Armee Fraktion) juuret ovat Saksan liittotasavallan radikaalissa opiskelijaliikkeessä. RAF:n tulevat johtajat Andreas Baader ja Gudrun Ennslin osallistuivat vuonna 1968 kahden tavaratalon tuhopolttoon, jolla protestoitiin Vietnamin sotaa vastaan.

Väliaikaiseen vapauteen päässeet terroristit painuivat maan alle ja muodostivat RAF:n vuonna 1969. Ryhmän jäsenet saivat taistelukoulutusta palestiinalaisjärjestöiltä.

Kotimaahan palattuaan RAF:n jäsenet suorittivat sarjan pankkiryöstöjä ja pommihyökkäyksiä, jotka suunnattiin aluksi lähinnä USA:n saksalaisia sotilaskohteita, poliisia ja Springerin lehtikonsernia vastaan.

Ryhmän jäsenet Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe, Ulrike Meinhof ja Holger Meins pidätettiin vuonna 1972. Julkisuudessa RAF ristittiin "Baader-Meinhof-ryhmäksi".

RAF:n "toinen sukupolvi" jatkoi terroritoimia, päämääränään vangitun ydinryhmän saaminen vapaaksi. Se keskittyi yksittäisten teollisuus- ja finanssijohtajien, oikeusviranomaisten ja sotilasjohtajien murhiin sekä kidnappauksiin.

Holger Meins kuoli nälkälakon seurauksena vuonna 1974. Muiden neljän oikeudenkäynti alkoi vuonna 1975.

Meinhof löydettiin vuonna 1976 kuolleena sellistään. Kolme muutta tuomittiin seuraavana vuonna elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. RAF vastasi sieppaamalla ja murhaamalla työnantajaliiton johtajan Hanns-Martin Schleyerin.

Lokakuussa 1977 viisi palestiinalaisterroristia kaappasi Lufthansan matkustajakoneen Somalian Mogadishuun, vaatien RAF-vankien vapauttamista. Matkustajat vapautettiin saksalaisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä, jossa kuoli neljä kaapparia. Saatuaan tiedon kaappauksen epäonnistumisesta Baader, Ensslin ja Raspe tekivät itsemurhan.

RAF:n "kolmas sukupolvi" teki vielä 1980-luvulla ja 90-luvun alussa monia terrori-iskuja. Saksojen yhdistyttyä paljastui, että DDR:n tiedusteluorganisaatio Stasi oli tukenut järjestöä. RAF ilmoitti lopettavansa toimintansa vuonna 1998.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto