Hyppää pääsisältöön

Baader-Meinhof-ryhmä

Äärivasemmistolainen Baader-Meinhof-ryhmä eli Punainen armeijakunta suoritti Saksassa vuosina 1972-1993 kymmeniä terrori-iskuja ja murhia.

Tietolaatikko

Syksyllä 2008 ensi-iltaan tullut elokuva Baader Meinhof Komplex kuvaa Punaisen armeijakunnan ydinryhmän toimintaa vuoden 1970 molemmin puolin.

Punainen armeijakunnan (Rote Armee Fraktion) juuret ovat Saksan liittotasavallan radikaalissa opiskelijaliikkeessä. RAF:n tulevat johtajat Andreas Baader ja Gudrun Ennslin osallistuivat vuonna 1968 kahden tavaratalon tuhopolttoon, jolla protestoitiin Vietnamin sotaa vastaan.

Väliaikaiseen vapauteen päässeet terroristit painuivat maan alle ja muodostivat RAF:n vuonna 1969. Ryhmän jäsenet saivat taistelukoulutusta palestiinalaisjärjestöiltä.

Kotimaahan palattuaan RAF:n jäsenet suorittivat sarjan pankkiryöstöjä ja pommihyökkäyksiä, jotka suunnattiin aluksi lähinnä USA:n saksalaisia sotilaskohteita, poliisia ja Springerin lehtikonsernia vastaan.

Ryhmän jäsenet Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Jan-Carl Raspe, Ulrike Meinhof ja Holger Meins pidätettiin vuonna 1972. Julkisuudessa RAF ristittiin "Baader-Meinhof-ryhmäksi".

RAF:n "toinen sukupolvi" jatkoi terroritoimia, päämääränään vangitun ydinryhmän saaminen vapaaksi. Se keskittyi yksittäisten teollisuus- ja finanssijohtajien, oikeusviranomaisten ja sotilasjohtajien murhiin sekä kidnappauksiin.

Holger Meins kuoli nälkälakon seurauksena vuonna 1974. Muiden neljän oikeudenkäynti alkoi vuonna 1975.

Meinhof löydettiin vuonna 1976 kuolleena sellistään. Kolme muutta tuomittiin seuraavana vuonna elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. RAF vastasi sieppaamalla ja murhaamalla työnantajaliiton johtajan Hanns-Martin Schleyerin.

Lokakuussa 1977 viisi palestiinalaisterroristia kaappasi Lufthansan matkustajakoneen Somalian Mogadishuun, vaatien RAF-vankien vapauttamista. Matkustajat vapautettiin saksalaisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä, jossa kuoli neljä kaapparia. Saatuaan tiedon kaappauksen epäonnistumisesta Baader, Ensslin ja Raspe tekivät itsemurhan.

RAF:n "kolmas sukupolvi" teki vielä 1980-luvulla ja 90-luvun alussa monia terrori-iskuja. Saksojen yhdistyttyä paljastui, että DDR:n tiedusteluorganisaatio Stasi oli tukenut järjestöä. RAF ilmoitti lopettavansa toimintansa vuonna 1998.

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto