Hyppää pääsisältöön

Islannin kriisi ja Suomi, näytelmä kolmessa näytöksessä

1. NÄYTÖS 2005-2006: SAAPUMINEN SUOMEEN

Islantilainen Kaupthing aloittaa toiminnan Suomessa. Islantilaiset sijoittajat hankkivat Suomesta mm. Saunalahden (jonka Elisa ostaa), Finnairin, Kemiran ja Ruukki Groupin osakkeita sekä sijoitusyhtiö Norvestian. Sijoitusyhtiö Samson ostaa ison kiinteistösalkun suomalaisilta eläkeyhtiöiltä.


Keväällä 2006
Islannissa ”minikriisi”: inflaatio kiihtyy hetkeksi ja viranomaiset huolestuvat.

21.2.2006 Fitch alentaa Islannin valtion luottoluokituksen vakaasta negatiiviseksi. Pankkien luokitusta ei pudoteta, mm. siksi että niiden taseissa oli valuttakurssiriskit huomioitu eikä luotonsaannissa näyttänyt olevan vaikeuksia.


21.3.2006
Tanskalainen Danske Bank julkaisee kriittisen raporttinsa ”Geysir Crisis”, jossa varoitetaan Islannin talouden kuumentuneen liikaa. Islannin tilannetta verrataan muun muassa Thaimaahan 1997-98 ja Turkkiin 2000-luvun alussa.


Islantilaiset pankit ja poliitikot vastaavat raportteihin kipakasti. Niiden mukaan arvostelijat eivät ole ymmärtäneet Islannin talouden joustavaa luonnetta eivätkä sitä, että pankit hankkivat pääosan varoistaan ulkomailta.


(Marras-joulukuu 2006 MOT Islannissa. 22.1.2007 MOT: Viikinkien riskiretket)2. NÄYTÖS 2007: PANOKSET KASVAVAT


Islantilaiset sijoittajat lisäävät ostoksiaan Suomessa, mm. hankkimalla varainhoitoyhtiö FIM:n (ostajana Glitnir) sekä eQ-pankin (ostajana Björgolfssonien investointipankki Straumur-Burdaras).


Syksyllä 2007 Elisan suuromistaja, islantilainen Novator, ehdottaa, että Elisan hallituksen tulisi saada oikeus myydä osia yhtiöstä. Ehdotus hylätään 2008 alussa ylimääräisessä yhtiökokouksessa.


3. NÄYTÖS 2008: SORTUMINEN


Ennen kriisin alkua, kesällä 2008 kolmen islantilaispankin taseet ovat yhteensä 110 miljardia euroa, kun Islannin bkt 2007 oli 14,7 miljardia.

Keväällä 2008 Kaupthingin, Landsbankin ja Glitnirin luottovakuutusten (CDS) hinnat nousevat jyrkästi, kuvastaen epäluottamusta niiden maksukykyyn kriisin sattuessa. Pankit saavat kuitenkin rahaa tallettajilta hyvillä korkotarjouksillaan.


15.-16.9.2008
Lehman Brothersin konkurssi: islantilaispankkien lainansaanti vaikeutuu äkillisesti.


29.9. Glitnir kansallistetaan; valtio ottaa 75 prosenttia pankista haltuunsa ja sijoittaa 600 miljoonaa euroa sen omaan pääomaan

29.9. Espoo sijoittaa 15 miljoonaa Kaupthingin korkeakorkoiselle talletustilille

30.9. Fitch alentaa Islannin valtion luottokelpoisuuden A-:een, Landsbankin ja Kaupthingin BBB:hen, Glitnirin BBB-:een. Moody's alentaa valtion Aa1:een, Landsbankin A2:een, Kaupthingin A1:een, Glitnirin Baa2:een. Luottoluokitukset putoavat siis keskikastiin, eli ne ovat enää juuri ja juuri ns. hyvätasoisia sijoituksia. Seuraavaksi niistä tulee ns. roskalainoja.

Lokakuun alku: kielteistä kirjoittelua Islannista Britannian tiedotusvälineissä

4.-5.10. Islannin hallitus suunnittelee pankkien pelastamista. Islantilaiset sijoittajat yrittävät siirtää Britanniassa olevia haarakonttoreitaan brittiläisiksi tytäryhtiöiksi, jolloin ne olisivat Britannian talletussuojan piirissä. Jos hanke olisi onnistunut, konkurssit olisi ehkä voitu välttää – sijoittajien mukaan hanke kariutui Islannin keskuspankin jahkailuun.

6.10. Hätälaki hyväksytään: Islannin rahoitustarkastukselle (FSA) valtuudet ottaa maksuvaikeuksiin joutuneet pankit haltuunsa. FSA ottaa Landsbankin saman tien haltuunsa. Maksujen pysäyttäminen. Hallitus takaa kaikki kotimaiset talletukset. Standard & Poor's alentaa Islannin valtion luottokelpoisuuden BBB:hen.

7.10. Britannia jäädyttää Landsbankin haarakonttorin varat terrorisminvastaisen lain nojalla. Landsbanki Luxembourg joutuu viranomaisten haltuun. FSA ottaa Glitnirin haltuunsa hätälain nojalla. Keskuspankki antaa 500 miljoonan euron lisälainan Kaupthingille, ja ilmoittaa neuvottelevansa 4 miljardin euron lainasta Venäjän kanssa. Keskuspankki ilmoittaa kruunun sitomisesta euroon kurssilla 131 ja aloittaa eurojen myynnin. Fitch pudottaa valtion luottoluokituksen BBB-:een, Landsbankin ja Glitnirin B:hen. S&P pudottaa Glitnirin CCC:hen.

8.10. Keskuspankki ilmoittaa pitävänsä kiinni vaihtokurssista. Myöhemmin samana päivänä kruunu päästetään kellumaan. (Historian lyhyin "peg" eli valuutan sidonta). Ruotsin keskuspankki myöntää 5 miljardin SEK:n lainan Kaupthing Swedenille. Britannian viranomaiset ottavat Kaupthing Edgen ja Kaupthing Singer & Friedlanderin hallintaansa. Britannian pääministeri uhkaa vetää Islannin oikeuteen Landsbankin Icesave-talletusten takaamisesta. Islannin pääministeri ilmoittaa, että Landsbankin omaisuuden myynnistä saadut rahat käytetään Icesaven talletusten takaisinmaksuun Britanniassa. Kaupthingin hallitus pyytää rahoitustarkastusta ottamaan pankin haltuunsa. Fitch pudottaa valtion luokituksen BBB-:een, Landsbankin D:hen, Kaupthingin CCC:hen ja Glitnirin D:hen. Moody's pudottaa valtion A1:een ja jättää tarkkailulistalle negatiivisena. Kaupthingistä Baa3, Glitnir Caa2.

9.10. Uusi Landsbanki aloittaa toimintansa. Hollannin valtiovarainministeri uhkaa haastaa Islannin oikeuteen Icesave-talletusten maksamiseksi. Britannia uudistaa saman uhkauksen. Fitch pudottaa Kaupthingin CC:hen. Moody's pudottaa Kaupthingin Caa2:een, S&P pudottaa Glitnirin D:hen.


10.10.
Hollantilainen neuvotteluvaltuuskunta saapuu Reykjavikiin ja aloittaa valtiovarainministeriön kanssa neuvottelut Icesaven talletuksista. Keskuspankki aloittaa valuuttasäännöstelyn. Rajoituksia ulkomaavaluutan saannille, yritysten on anottava valuuttaa Keskuspankilta.

11.10. Britannian delegaatio aloittaa neuvottelut Icesave-talletuksista. Hollantilaisten kanssa sopimus lainasta, jolla Icesave-talletukset maksetaan pois. Samana päivänä sopimusluonnos syntyy myös Britannian kanssa.

14.10. Keskuspankki aloittaa lainaneuvottelut Venäjän valtiovarainministeriön kanssa Moskovassa. Keskuspankki nostaa Tanskan ja Norjan kanssa tehdyistä swap-järjestelyistä (CDS) 200 miljoonaa euroa molemmista. Moody's vahvistaa valtion luokituksen pysyvän A1:ssä.


15.10.
Keskuspankki pudottaa korkoa (policy rate) 350 pisteellä 12 prosenttiin. Keskuspankki aloittaa huutokaupan turvatakseen ulkomaanvaluuttojen saatavuuden: 25 miljoonaa euroa menee 150 kruunun kurssilla. Fitch vahvistaa valtion luottokelpoisuuden pysyvän BBB-:ssa, negatiivinen ennuste. Islanti ja Venäjä jatkavat lainaneuvotteluja. Uusi Glitnir aloittaa toimintansa 110 miljardin Islannin kruunun pääomalla.

16.10. Kaikki kolme suurinta pankkia ovat Islannin valtion hallussa. Pankkien tilalle perustettu uudet pankit: New Landsbanki, New Glitnir ja New Kaupthing. Islannin keskuspankki lupaa, että kaikki paikallispankeissa olevat talletukset maksetaan lopullisille edunsaajille.


22.10.
Uusi Kaupthing aloittaa toimintansa 75 miljardin ISK:n pääomalla. Norjalainen valtuuskunta saapuu Islantiin selvittämään tilannetta.


22.10.
Suomen hallitus antaa lakiesityksen, jolla luvataan valtiontakuut Nordean, OP:n ja Sammon lainalle Kaupthingin Suomen-sivuliikkeen maksamista varten. Takuun yläraja 115 miljoonaa euroa.


24.10.
Suomen eduskunta hyväksyy takauslain.

24.10. Islannin hallitus ilmoittaa periaatesopimuksesta (ad referendum) IMF:n kanssa: kahden miljardin USD:n stand-by-rahoitusohjelma. Hallitus esittää virallisen avunpyynnön muille pohjoismaille sekä Euroopan ja USA:n keskuspankeille. USA:n valtiovarainministeriön valtuuskunta saapuu Reykjavikiin.

27.10. Pohjoismaat perustavat yhteisen neuvottelukunnan koordinoimaan apua IMF:n kanssa.

28.10. Islannin keskuspankki nostaa viitekorkoa (policy rate) 600 pistettä 18 prosenttiin. Färsaaret ilmoittaa myöntävänsä 300 miljoonan DKK:n (n. 50m€) lainan Islannille.


19.11.
IMF lupaa Islannille 2,1 miljardia dollaria (lainaa) kahden vuoden aikana. Muista lähteistä luvassa yhteensä kolme miljardia USD. Takaisinmaksu IMF:lle vuosina 2012-2015.