Hyppää pääsisältöön

"Ja kamera seuraa Karpelaa..."

Vuodesta 1999 vuoteen 2010 kiinnosti yksi Linnan juhlien vieraista ihmisiä enemmän kuin moni muu. Hän oli Tanja Karpela.

Tietolaatikko

Salossa vuonna 1970 syntynyt Tanja Karpela (o.s. Vienonen) nousi julkisuuten voitettuaan Miss Suomi -kisan vuonna 1991.
Missivuotensa jälkeen hän perusti perheen, toimi mallina sekä opiskeli sosionomiksi.
Vuonna 1999 Karpela valittiin eduskuntaan keskustan edustajana. Seuraavissa vaaleissa 2003 hän nousi liki 20 000 äänen kannatuksellaan Uudenmaan äänikuningattareksi. Samana vuonna Karpela nimitettiin kulttuuriministeriksi.
Vuoden 2007 vaaleissa Karpela uusi kansanedustajanpaikkansa liki 6 000 äänen kannatuksella, mutta ministeriksi hän ei enää noussut.

Kuvankauniissa vakiovieraassa yhdistyi monta kiinnostuksen kohdetta.

Ensiksi kohistiin Tanjan asuista.

Ensimmäisen kerran Karpela saapui valtiosalin ovelle mielipiteet jakaneessa Teuvo Lomanin suunnittelemassa asussa.

Seuraavan vuoden puvussa kritiikki oli otettu huomioon - lumikuningatarmainen puku jätti kaunottaresta näkyviin vain kasvot.

Pukujakin syvällisempi keskustelunaihe löytyi pian hänen seurustelusuhteistaan. Huhuille suhteesta Sauli Niinistön kanssa saatiin sinetti viimeistään vuoden 2001 juhlissa.

Viimeinen Karpelan ja Niinistön yhteisesiintyminen nähtiin vuonna 2003. Kihlaus purkautui seuraavana kesänä.

Seuraaviin kaksiin juhliin Karpela saapui yksin. Vuonna 2006 avecina oli uusi aviomies, elokuvaohjaaja Olli Saarela.

Vuoden 2007 juhliin Saarela saapui kuitenkin jälleen yksin. Tuore ero näkyi henkeäsalpaavan kauniin Tanjan olemuksessa.

Vuoden 2008 juhlissa ilme oli jälleen iloinen. Kavaljeerina nähtiin uunituore kihlattu, myyntipäällikkö Janne Erjola.

Aprikoosinväriseen iltapukuun sonnustautunut Karpela hehkui uuden rakkauden rinnalla. Myös Erjola kehui Linnan juhlia suureksi kokemukseksi.

Elämä julkisuuden valokiilassa oli ollut Erjolalle jonkin verran hämmentävää, vaikka Karpela olikin varoitellut pahimmista sudenkuopista.

Vuotta myöhemmin he saapuivat juhliin hyväntuulisina, vain muutaman kuukauden ikäisen poikavauvan vanhempina.

Vuonna 2010 pariskunta juhli Linnassa ainakin toistaiseksi viimeistä kertaa. Karpelan parlamentaarikkoura päättyy kevään 2011 eduskuntavaaleihin. "Olen 40-vuotias, nyt on mahdollisuus tehdä jotakin muutakin."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto