Hyppää pääsisältöön

Ballsin Marjosta lähti meteliä opettamattakin

Marjo Leinosella ei Balls-yhtyeen solistiksi pestautuessaan ollut lainkaan bändikokemusta. "Mutta kaikkea, mitä bändi yleensä harjoittaa, oli tullut kokeltua."

Balls perustettiin tilapäiskokoonpanoksi Elmun 10-vuotisjuhlia varten vuonna 1988. Ensimmäinen keikka tehtiin tiettävästi kolmen harjoituskerran jälkeen.

Toimittaja Tero Lietteen tiedusteluun laulutunneista Marjo Leinonen vastaa: "Kyllä täältä meteliä syntyy ilman että sitä kukaan opettaa."

Leinosen räväkkä ja omaperäinen blues- ja soulpohjainen laulanta toi monien mieleen Janis Joplinin ulosannin. Hän esittikin itseoikeutetusti nimiosaa Janis!-rockmusikaalissa, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 2008.

Ballsin aktiivisin kausi ajoittui 1980-luvun loppuun ja 90-luvun alkuun, mutta bändi keikkaili vielä vuosituhannen vaihduttuakin. 2000-luvulla Leinosen on esiintynyt Viranomaiset-yhtyeen kera.

Tietolaatikko

Treat Right Your Heart. Säv. Petri Anttonen - Marjo Leinonen, san. Marjo Leinonen. Kappale julkaistiin Ballsin ensimmäisellä mini-LP:llä vuonna 1989.
Mean Ole World. Säv. ja san. Jerry LaCroix. Ilmestyi Ballsin esikoisalbumilla vuonna 1990.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto