Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaukset

Thyroxinin vaivat

"Sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa ja käytössä siihen on Thyroxin. Olo on kuitenkin varsin usein huono pää jotenkin tuppurainen ja usein myös kilpirauhasarvot ovat nakelleet lääkityksestä huolimatta. Koska vajaatoimintaan on myös olemassa muutama muukin lääke, minkä ihmeen takia Suomessa vain muutamat lääkärit suostuvat sitä määräämään?"

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistä. Joskus se jää huomaamatta ja kestää kauan ennen kuin hoksataan tarkistaa kilpirauhastoiminta. Lisäksi kilpirauhasarvojen korjaaminen ulkopuolisella (synteettisellä) kilpirauhashormonilla (T4 eli levotyroksiini), ei kohenna kaikkien potilaiden vointia. Nämä potilaat ovat tietenkin pettyneitä ja etsivät selitystä ja kohennusta vointiinsa. Tässä tarkoitetaan varmaankin USA:laista tablettia nimeltä Armour Thyroid, joka on sian kilpirauhasesta tehty lääke, joka sisältää ei pelkästään tätä T4 hormonia (38µg) mutta myös toista kilpirauhasen tuottamaa hormonia T3 (9 µg). Jotkut ovat ehkä saaneet avun, kun lääkitys on vaihdettu Armour Thyroidiin, mutta erikoislääkärit eivät ole asialle lämmenneet, koska tieteellinen näyttö puoltaa vain Thyroxinia. Lisäksi Armour Thyroid on kymmenisen kertaa kalliimpaa.

Askitesneste

"Isältäni poistettiin helmikuussa toinen keuhko mesoteliooman vuoksi. Paino alkoi heti kotiuduttua nousta noin 1 kg kuussa, kunnes vatsa oli jo todella suuri. Isäni meni vastaanotolle ja ultrassa selvisikin, että askitesnestettä oli kudoksissa. Askitesneste otettiin pois, sitä oli 5 litraa (keltaista, kirkasta). Koko vartalon ct on tehty, ylävatsan ultraääni, maksan uä erikseen, mistään ei löydy vikaa. Maksa-arvot, sydänfilmi, kaikki ok, crp 72. Mistä tämän askitesnesteen tuleminen voi olla peräisin?"

Askitesneste voi olla suodattunut verestä (transsudaatti) tai sitten sitä tuotetaan ylenpalttisesti (eksudaatti). Tyypillinen transsudaatti askites syntyy maksakirroosissa. Maksa ei "vedä" verta ja laskimopaine kasvaa ja verestä suodattuu neste vatsaonteloon. Mesoteliooma on pahanlaatuinen kasvain, joka voi tiettyjen muiden pahanlaatuisten kasvaimien tavoin tuottaa nestettä, siis askitestakin. Mesoteliooman poiston ei pitäisi maksaa rasittaa ja maksa-arvothan onkin tässä kunnossa, toisin kuin jos olisi siis maksavauriosta kyse. Vaikuttaa siltä että kyse on eksudaatista, mutta sen tarkempaa arviota on mahdoton antaa.

Maitohappobakteerit

"Maitohappobakteerivalmisteita on lukemattomia ja meidänkin perheessä niitä syödään. Niissä on eri bakteerikantoja, joissakin on yhtä, toisissa kolmeakin. Mitä hyötyä näissä saavuttaa ja mikä ero on siinä jos syö yhtä kantaa tai montaa? Ja ylipäätään, jos ei mitään vaivaa ole, kannattaako niitä ihan säännöllisesti syödä?"

Probioottinen hoito on nykyaikaa. On todisteita siitä että nämä probiootit voivat ehkäistä lapsen allergian puhkeamista, on todisteita siis siitä että probiootit ohjaavat immuunijärjestelmäämme oikeaan suuntaan. On todisteita siitä että ne taltuttavat suolistotulehduksia viemällä tilan pahoilta bakteeripikkuserkuiltamme. Mutta hoitotutkimuksissa on tullut takaiskujakin, joten jäitä hattuun. Ei kai niistä noin ravinnossa tulevina ole mitään haittaa, mutta tokko niistä nyt on niitä hyötyjäkään, joita kovasti mainostetaan. Terve skeptisyys kannattaa säilyttää, näiden tehosta ei vielä ihan kaikkea tiedetä.

Länkisääret

"Kysyisin minua kovasti vaivaavasta ja ahdistavasta asiasta, nimittäin länkisääristä. Onko niitä aikuisiällä mahdollista korjata mitenkään? Mistä johtuu, että sääret ovat vääntyneet ulospäin? Jalkani vaikuttavat jokapäiväiseen elämääni ja tunnen oloni todella epämiellyttäväksi ja rumaksi tämän vuoksi."

Kyllä niitä voi korjata. Leikkauksessa voidaan tehdä ns. korrektiivinen osteotomia, eli suoristaa vinoon kasvanut luu. Kuulostaa siltä että kysyjälle tästä on todella haittaa, joten ei muuta kuin lääkärin apua hakemaan. Sitä ei tiedetä, miksi länkisäärisyys kehittyy.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 3.11.2015