Hyppää pääsisältöön

Presidentin kanslia

Presidentin kanslia -satiirin roisi kiroilu kohautti yleisöä itsenäisyyspäivänä vuonna 2008. Ohjelma lähetettiin televisiossa Itsenäisyyspäivän vastaanoton ja Linnan jatkojen välillä.

Presidentin kanslia -sarja parodioi elämää presidentin ympärillä. Itse presidenttiä katsojat eivät yleensä näe, vaan hyörinä tapahtuu kanslian kulisseissa. Poikkeuksena Itsenäisyyspäivän jakso. Presidentin kanslian puheissa käsitellään nykypoliitikkoja ja kieli on varsin roisia.

Itsenäisyyspäivänä lähetetty jakso keräsi myös uusia katsojia, jotka jäivät Linnan juhlien jälkeen odottamaan Linna jatkoja. Vaikka aiemmatkin jaksot olivat herättäneet keskustelua kiroilullaan, niin Itsenäisyyspäivän jakso ylitti aiempien valitusten määrän.

Ohjelmapalveluun tuli palautetta 70 kansalaiselta. TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäen mukaan yksi tai kaksi oli kiittäviä ja loput hyvin tyrmistyneitä. Pihlajamäki pyysikin vähentämään kiroilua, jota hänen mukaansa onkin varaa karsia ilman, että yhteiskunnallinen sanoma kärsii.

Myös osa poliitikoista kauhisteli ohjelmaa. Mutta herätti poliittinen satiiri myös riemastusta. Entistä kansanedustajaa Kalle Könkkölää huvitti häneen kohdistunut vitsailu.

Teksti: Seija Aunila

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto