Hyppää pääsisältöön

Presidentin kanslia

Presidentin kanslia -satiirin roisi kiroilu kohautti yleisöä itsenäisyyspäivänä vuonna 2008. Ohjelma lähetettiin televisiossa Itsenäisyyspäivän vastaanoton ja Linnan jatkojen välillä.

Presidentin kanslia -sarja parodioi elämää presidentin ympärillä. Itse presidenttiä katsojat eivät yleensä näe, vaan hyörinä tapahtuu kanslian kulisseissa. Poikkeuksena Itsenäisyyspäivän jakso. Presidentin kanslian puheissa käsitellään nykypoliitikkoja ja kieli on varsin roisia.

Itsenäisyyspäivänä lähetetty jakso keräsi myös uusia katsojia, jotka jäivät Linnan juhlien jälkeen odottamaan Linna jatkoja. Vaikka aiemmatkin jaksot olivat herättäneet keskustelua kiroilullaan, niin Itsenäisyyspäivän jakso ylitti aiempien valitusten määrän.

Ohjelmapalveluun tuli palautetta 70 kansalaiselta. TV1:n kanavapäällikkö Riitta Pihlajamäen mukaan yksi tai kaksi oli kiittäviä ja loput hyvin tyrmistyneitä. Pihlajamäki pyysikin vähentämään kiroilua, jota hänen mukaansa onkin varaa karsia ilman, että yhteiskunnallinen sanoma kärsii.

Myös osa poliitikoista kauhisteli ohjelmaa. Mutta herätti poliittinen satiiri myös riemastusta. Entistä kansanedustajaa Kalle Könkkölää huvitti häneen kohdistunut vitsailu.

Teksti: Seija Aunila

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto