Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Raivo ja Aleks

Keväällä 1984 neljä urheilijanuorukaista loikkasi Virosta Suomen kautta Ruotsiin. Miehille myönnettiin siellä turvapaikkaoikeus ja lehdistö teki heistä sankareita. Vajaan vuoden kuluttua kaksi heistä teki kaksi aseellista ryöstöä Suomessa.

Kaksi siististi pukeutunutta nuorehkoa herrasmiestä käveli kohti Aleksanterinkadulla sijaitsevaa kultasepänliikettä keväällä 1985.

Sisällä liikkeessä miehistä toinen esiintyi ostavana asiakkaana, toinen jäi seisomaan myyntitiskiltä hieman kauemmas. Ostaminen jäi tekemättä, mutta sen sijaan miehet ryöstivät röyhkeästi konepistoolilla uhaten saaliin. Tämän jälkeen he pakenivat juosten paikalta.

Rikoksen jälkeen käynnistettiin mittava tutkinta. Jo seuraavana aamuna hälytyskeskus ilmoitti ryöstöjaoksen komisarion puhelimeen, että samanlainen ryöstö on meneillään Pohjolankatu 1:ssä HOP:n konttorissa. Kaksi siististi pukeutunutta miestä oli ryöstämässä pankkia ja siellä oli ammuttu.

Ryöstöjen saaliiden arvo oli yli 1,4 miljoonaa markkaa. Ryöstöt käynnistivät maanlaajuinen ajojahdin, jota media seurasi herkeämättä. Ryöstöjen takana olivat Virosta Suomen kautta loikanneet virolaiset Raivo ja Aleks.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy ja Sirpa Jegorow Yle Elävä arkisto