Hyppää pääsisältöön

Jouluinen kamerakierros v.1958

Katsauksessa seurataan jouluvalmisteluja eri puolilla Suomea. Vaasassa pystytetään joulukuusi kirkon edustalla ja Tampereella joulupukki lähtee hevosajelulle.

Kamerakierros lähtee liikkeelle Vaasasta, jossa päästään seuraamaan joulumyyjäisiä. Pohjanmaalta matka jatkuu lumiseen metsään kuusen hakuun.

Seuraavaksi seuraamme kuusen pystytystä Kuopion kaupungintalon edustalla. Kuopiosta matka jatkuu Tampereelle, jossa joulupukki istuu hevosten vetämässä reessä. Kuopiossa seurataan myös kinkkujen pakkaamista.

Turussa joulupukki ylittää Turun kaupungin rajan kävellen. Matka jatkuu Turun joulukadulla. Poliisi opastaa Joulupukkia Brinkkalan talon edessä.

Kotkassa kalakauppiaat myyvät kaloja torilla. Myös Kotkan komistuksena on suuri joulukuusi.

Lopuksi joulupukki tervehtii jouluostoksilla olevia ihmisiä Helsingissä. Helsingin keskustassa on monen näköistä hyörinää. Postisäkkejä lastataan linja-autoon ja höyryjuna lähtee puksuttamaan Helsingin rautatieasemalta.

OHJELMA ON MYKKÄ.

Teksti: Seija Aunila

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto