Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Joka kodin sammutusvälineet halpa henkivakuutus

Alkusammutusvälineet ovat halpa henkivakuutus, silti niitä ei vieläkään löydy joka kodista. Sen jälkeen kun palovaroittimet tulivat pakollisiksi, ovat paloviranomaiset alkaneet rummuttaa varsinkin sammutuspeitteiden puolesta.

Tampereen Aluepelastuslaitoksen koulutusmestari Timo Halme on pyynnöstämme lupautunut tarkastamaan millä mallilla on tavallisen suomalaisperheen paloturvallisuus. Rauhaloiden perhe haluaa tietää, missä kunnossa heillä nämä asiat ovat.

Alkuun katsotaan miten sammutusvälineet on sijoitettu. Peite löytyy keittiön alakaapista.
Kokonsa puolesta se on riittävä.

- 120 x 180 on ihan hyväkuntoinen peite, juuri tällainen sen pitää minimissään ollakin, Halme kiittelee.

Sen sijaan peitteen sijoitus on huono.

- Ajatusmalli on se, että peite kiinnitetään seinälle ja naruista vetämällä se saadaan kätevästi paketista pois, jolloin se on heti valmiina käyttöön, Halme opastaa.

Rauhaloilla on kaksi sammutinta, mutta ne ovat liian pieniä kotitalouksiin ja toinen on huollon tarpeessa. Vanhan sammuttimen mittari on punaisella, mikä tarkoittaa sitä, että siinä ei ole riittävästi painetta.

- Kahden kilon sammuttimet on tarkoitettu vain aivan pieniin alkupaloihin. Kuuden kilon sammuttimet ovat jo sitten riittävän kokoiset käytännössä. Sanoisin, että sammutuspeite on alkuvaiheessa kätevämpi kuin pieni sammutin, Halme sanoo.

Kylmäharjoittelu suotavaa

Lain mukaan sammuttimet pitää tarkastuttaa kahden vuoden välein ja huollattaa kymmenen vuoden välein. Sammutuspeite on kertakäyttöinen eikä siis vaadi huoltoa.

Pelastusvälineet pitäisi säilyttää kotona näkyvässä ja helposti saatavassa paikassa.

- Jos välineitä ei ehdottomasti halua laittaa näkyviin, olisi tärkeätä, että kaikki perheen jäsenet tiedostavat ja muistavat missä sammuttimet ja missä sammutuspeite ovat, Halme sanoo.

Palosammuttimet ovat helppoja käyttää, mutta ohjeet kannattaa lukea ja tehdä vaikka pieni kylmäharjoittelu. Tärkeää on, että aine ruiskutetaan vasta kohteessa, ei matkalla sinne.

Sammuttimia on suutinosaltaan kahdenlaisia. Vanha kahvallinen on yleisempi. Uudenmallisessa on kätevä letku.

Peitettä käytettäessä pidetään kiinni peitteen kahvoista niin, että kädet jäävät suojaan. Jos kohde on tulessa liekit näkyvät peitteen läpi, mutta lämpö ei tule läpi. Tärkeää on, että peitteen yli tai sivulta ei kurkita kohti tulta. Peitettä ei saa heittää tulen päälle. Palavan kohteen luo mennään aivan viereen ja lasketaan peite sen päälle mahdollisimman tiiviisti niin, että sisään ei jää ilmaa. Mikäli kyseessä on kodinkone pitää töpseli ensin ottaa irti seinästä.

Rauhaloiden perhe saa Halmeelta hyvän arvosanan paloturvallisuusasioiden tiedostamisesta.

- He olivat hyvin valistuneita näissä asioissa. Löytyi hyvä peite ja pari pientä sammutinta. Sen sijaan ei ollut aivan selvillä, kuinka pientä sammutintehoa parikiloiset sammuttimet edustavat, Halme sanoo.

Sammutusvälineiden hinnat laskeneet

Sammutusvälineitä saa marketeista, rautakaupoista ja sammutinliikkeistä, joissa voi myös tarkastuttaa ja huollattaa.

Hinnat ovat laskeneet. Suomessa myydäänkin niin peitteitä kuin sammuttimia reilut 200 000 kappaletta vuodessa.

Peitteen saa kympistä ylöspäin. Sammuttimien hinta riippuu siitä, onko kyseessä jauhesammutin eli kansankielessä vaahtosammutin, vaiko nestesammutin. Molemmat sopivat aivan yhtä hyvin tavalliseen kotiin. Nestesammutin on kalliimpi, mutta voi käytössä osoittautua selvästi halvemmaksi.

- Jälkivahinkojen kannalta nestesammuttimet ovat parempia, koska niissä ei ole niin paljon siivottavaa jos sammutinta joutuu käyttämään sisätiloissa.

Sammuttimissa vaaditut standardit ovat EN ja CE. Halmeen mukaan Suomessa uskaltaa sammuttimen tai peitteen ostaa kaupasta kuin kaupasta, mikäli standardimerkinnät löytyvät.

Tärkeää on kuitenkin löytää asiantunteva myyjä, sillä pitää miettiä tarkkaan mihin tilaan tarvitaan millainenkin väline. Lisäksi asiansa osaava myyjä tuntee laatuerot, joita kuitenkin löytyy, standardeista huolimatta.

Pelkkä hinta ei ole ratkaiseva tekijä. Laatueroja on vaikea tietää, ellei ole asiantuntija.

- Kuluttajan on käytännössä vaikea ottaa laadusta selvää. Laatuerot tulevat esiin käytössä, esimerkiksi silloin kun palokunta harjoittelee eri sammuttimilla, Halme sanoo.

Paloviranomaiset eivät suosittele yhä yleisempiä aerosoli-sammuttia, ainakaan ainoaksi sammutusvälineeksi. Niissä teho on heikko ja ne antavat väärää turvallisuuden tunnetta. Aerosoli-sammuttimille ei ole olemassa standardeja ja niitä ei ole testattu.

- Kukaan ei takaa tehoavatko ne palossa, Halme varoittelee.

Jokaisessa asunnossa pitäisi olla sammutuspeite.

- Jokainen, joka on nähnyt esimerkiksi videon siitä, kuinka nopeasti tulipalo kehittyy, ymmärtää varmasti, että pelastusviranomaiset ei siihen hätiin ehdi. Silloin on kysymys omasta ja perheen turvallisuudesta. Vähintään se peite pitäisi löytyä, Halme muistuttaa.

Tommi Ketonen

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.