Hyppää pääsisältöön

Kirkonkellot julistavat joulusanomaa

Kirkkojen kellot julistavat joulun sanomaa ja piispa Aleksi Lehtonen herättelee kansalaisia hengellisestä uneliaisuudesta jouluaattona vuonna 1938.

Tietolaatikko

Myöhemmin myös arkkipiispan virkaa hoitanut Aleksi Lehtonen (1891-1951) oli kansainvälisten suhteiden rakentaja.

Hänen johdollaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko liittyi 1940-luvulla Kirkkojen maailmanneuvostoon ja Luterilaiseen maailmanliittoon.

Ohjelmassa liikutaan Jäämeren rannoilta Turun joulukaupunkiin, aikana jolloin Petsamo ja Viipuri vielä kuuluivat Suomeen.

Mukana ovat myös mm. Tampereen Aleksanterin kirkko, Porvoon Tuomiokirkko ja Helsingin Kallion kirkko.

Joulutervehdyksen lausuu kirkollisten juhlien keskushahmo, syvällisenä puhujana tunnettu piispa Aleksi Lehtonen.

Kirkonkellojen legendaa selostaa Niilo Visapää.

Teksti: Rita Landström

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto