Hyppää pääsisältöön

Lasten suusta: Onko kilpailu kivaa?

Mitä on kilpaileminen? Miltä tuntuu, kun vertaillaan? Onko voittaja aina parempi kuin häviäjä? Ajatuksia herättävän ohjelman pääroolissa ovat lapset, kunniallinen Vesa-Matti Loiri sekä pirulainen Juha Mäkelä.

Suomalainen kansansatu Matti Väkevästä kertoo miehestä, joka kamppaili paholaisen kanssa. Teki Matti miten hyvin tahansa, tuntui vihtahousu aina vetävän pidemmän korren.

Vai vetikö sittenkään? Kummin pärjää elämässä paremmin, puhtaat vaiko vähemmän puhtaat jauhot pussissa?

Kilpailun seurauksena joku aina voittaa, joku häviää. Mutta onko vilpillisin keinoin saatu voitto todellista? Mitä lapset asiasta miettivät?

Eräänlaista kilpailua on myös vertailu. Keuruulaispoika kertoo, miltä tuntuu kuunnella vertailua toisten isistä silloin, kun omaa isää ei ole ollenkaan.

Entäpä sitten, kun kehutaan? "Kun kehutaan, tuntee itsensä aina aika leuhkaksi", eräs tyttö kertoo.

Lasten mietteiden välissä nähdään otteita Matin välienselvittelystä vastustajansa kanssa. Tuomarina toimii Raimo Häyrinen.

Teksti: Petra Himberg

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto