Hyppää pääsisältöön

Rahastusta velkakierteellä

Menestyvän toimialan lypsylehmiä ovat velalliset, joista osa on jäänyt ilman omaa syytään kohtuuttoman perintäautomaatin armoille, toteaa MOT-ohjelma.

Toimittaja Riikka Kaihovaara tutki syksyllä 2008 kahdessa ohjelmassa perintätoimistojen valtaa ja niiden voittojen kasvua. Lainsäädännössä on Kaihovaaran mukaan porsaanreikiä, jotka mahdollistavat mm. veronkierron.

Suomalaisten velkoja ostetaan ja myydään yhä useammin, myös ulkomaisten perintäyhtiöiden omistukseen. Suomen käräjäoikeuksissa on annettu tuhansia velkomustuomioita, joista ei käy ilmi, onko tuomiota hakenut perintätoimisto velan omistaja vai ainoastaan velkojan asiamies.

MOT kertoo, että veronkierron mahdollistava sekava käytäntö heikentää velallisen asemaa ja maksumoraalia, jos kenelläkään ei ole varmaa tietoa siitä, kenellä on omistusoikeus velkasaatavaan ja siihen liittyvään maksutuomioon.

Teksti: Matti Virtanen