Hyppää pääsisältöön

Wigwam ja Seija Simola psykedelian pyörteissä

Arkistolöytö vuodelta 1969: Wigwam ja Eero Koivistoinen esittävät Seija Simolan kanssa kaksi rocknumeroa valuvien kuvioiden välkkeessä.

Tämä taltiointi on toistaiseksi ainoa vuotta 1974 varhaisempi Wigwamin tv-esiintyminen, joka YLEn arkistoista on löytynyt. Vuonna 1970 Wigwam teki musiikin myös tv-draamaan Grottan, mutta muusikot (Ronnie Österbergiä lukuunottamatta) eivät ole siinä näkyvissä.

Oheisissa Tunti-ohjelman leikkeissä soittavat Wigwamin alkuperäiset jäsenet Ronnie Österberg (rummut), Mats Huldén (basso) ja Vladimir "Nikke" Nikamo (kitara).

Yhtyeeseen vuoden 1969 aikana liittyneet Jim Pembroke ja Jukka Gustavson eivät olleet mukana tässä nauhoituksessa.

Koskettimia soittaa Tuomo Tanska ja saksofonissa on Eero Koivistoinen, Österbergin bänditoveri jo Blues Sectionin ajoilta. Seija Simola oli mukana Koivistoisen uraauurtavalla Valtakunta-levyllä vuonna 1968.

Kappaleet ovat peräisin tanskalaisen Savage Rose -yhtyeen ohjelmistosta. Juha Vainio teki molempiin lauluihin suomalaiset sanat, mutta kuvanauhalla kuullaan suomennoksista vain toinen.

Kyseessä on Luola-niminen osuus Tunti-ohjelmasarjan jaksoon, joka lähetettiin joulukuussa 1969. Jakson muita aiheita olivat "pop-raportti" ja "päivän politiikka". Lisäksi nähtiin tshekkiläinen lyhytfilmi.

Tunti-sarja oli viihteellinen makasiiniohjelma, jonka muita teemoja vuonna 1969 olivat mm. Firman juhlat, Päivä ilman poliisia, Herrasmies Helsingissä ja Finterpol (agenttiparodia).

Tietolaatikko

A Girl I Knew. Säv. Thomas Koppel, sov. Eero Koivistoinen, suom. san. Juha Vainio.
Birthday Day. Säv. Thomas Koppel, sov. Eero Koivistoinen, san. Anders Koppel.
Nauhoituspäivä 14.12.1969.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto