Hyppää pääsisältöön

Apollo 8:n joululento

Jouluaattona 1968 ihminen kiersi ensi kertaa Kuun. Onnistunut Apollo 8 -lento raivasi tietä Yhdysvaltain tavoitteelle päästä laskeutumaan Kuuhun 60-luvun kuluessa.

Apollo 8 syöstiin avaruuteen 21. joulukuuta. Sen laukaisemisen aiheuttamat kansainväliset reaktiot kuvastivat avaruuskilpailun merkitystä suurvaltablokkien arvovallalle.

Neuvostoliitto totesi aloittavansa miehitetyt kuulennot vasta kun ne olisivat kokonaisuudessaan ohjattavissa tietokoneilla. Unkari korosti, että Apollo 8:n lento on ollut mahdollinen neuvostoalusten ottamien kuukuvien ansiosta.

"Satumainen matka" herätti kuitenkin suurta mielenkiintoa ympäri maailmaa. Uutistietojen mukaan astronautit selvittäisivät, mistä Kuu oli lähtöisin ja mikä oli Maasta havaittujen punaisten hehkujen alkuperä.

Apollosta televisioitiin useita lähetyksiä, joissa lentäjät mm. pelleilivät ilmassa leijuvien esineiden kanssa.

Apollo 8 kiersi Kuun kymmenesti jouluyönä. Miehistön mukaan taivaankappale näytti "valukipsiltä tai harmaalta turvehiekalta".

Lento sai uskonnollisiakin sävyjä, kun astronautit lukivat jouluaamuna Raamatun joulukertomuksen, joka radioitiin Maahan. Suomessakin innostuttiin toteamaan, että "taivaallinen sotaväki on nyt tieteellistä todellisuutta".

Apollo 8 lähti paluulennolle joulupäivänä ja laskeutui turvallisesti 27. joulukuuta.

YLEn kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen selostaa Apollo 8:n lentoa. Pitkässä erikoislähetyksessä asiantuntijat Pertti Jotuni, Börje Hjelm ja Osmo A. Wiio kommentoivat lennon tapahtumia studiossa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto