Hyppää pääsisältöön

Apollo 8:n joululento

Jouluaattona 1968 ihminen kiersi ensi kertaa Kuun. Onnistunut Apollo 8 -lento raivasi tietä Yhdysvaltain tavoitteelle päästä laskeutumaan Kuuhun 60-luvun kuluessa.

Apollo 8 syöstiin avaruuteen 21. joulukuuta. Sen laukaisemisen aiheuttamat kansainväliset reaktiot kuvastivat avaruuskilpailun merkitystä suurvaltablokkien arvovallalle.

Neuvostoliitto totesi aloittavansa miehitetyt kuulennot vasta kun ne olisivat kokonaisuudessaan ohjattavissa tietokoneilla. Unkari korosti, että Apollo 8:n lento on ollut mahdollinen neuvostoalusten ottamien kuukuvien ansiosta.

"Satumainen matka" herätti kuitenkin suurta mielenkiintoa ympäri maailmaa. Uutistietojen mukaan astronautit selvittäisivät, mistä Kuu oli lähtöisin ja mikä oli Maasta havaittujen punaisten hehkujen alkuperä.

Apollosta televisioitiin useita lähetyksiä, joissa lentäjät mm. pelleilivät ilmassa leijuvien esineiden kanssa.

Apollo 8 kiersi Kuun kymmenesti jouluyönä. Miehistön mukaan taivaankappale näytti "valukipsiltä tai harmaalta turvehiekalta".

Lento sai uskonnollisiakin sävyjä, kun astronautit lukivat jouluaamuna Raamatun joulukertomuksen, joka radioitiin Maahan. Suomessakin innostuttiin toteamaan, että "taivaallinen sotaväki on nyt tieteellistä todellisuutta".

Apollo 8 lähti paluulennolle joulupäivänä ja laskeutui turvallisesti 27. joulukuuta.

YLEn kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen selostaa Apollo 8:n lentoa. Pitkässä erikoislähetyksessä asiantuntijat Pertti Jotuni, Börje Hjelm ja Osmo A. Wiio kommentoivat lennon tapahtumia studiossa.

Teksti: Jukka Lindfors