Hyppää pääsisältöön

Saatanalliset sävelet

Black metalia harrastanut saatananpalvojapariskunta surmasi sielunvihollisen käskystä ystävänsä 66 saatanallisella puukoniskulla. MOT-ohjelma käsitteli saatananpalvontaa syksyllä 2001.

Suomen musta metallikansa, black metal-musiikin ystävät juhli heinäkuussa 2001 Tuska-festareillaan Helsingissä.

Samaan aikaan istui kaksi heidän veljeään ja sisartaan musiikissa, Manuela ja Daniel Ruda tutkintavankeudessa Saksassa syytettyinä satanistisesta rituaalimurhasta.

Tuska-festivaaleille black metal musiikki vetää mustapukuisia, synkeitä nuoria tuhansittain joka kesä. Festivaali on Suomen heavy-musiikin ystävien vuoden suurtapahtuma.

Mutta hevareita yhdistää toki muukin kuin vain puhdas musiikki. Helsingin vehreässä Kaisaniemessä bailataan kuoleman, veren, koston ja väkivallan merkeissä.

Black metal -kulttuuri kaikkine saatanallisine, fasistisine ja myyttisine piirteineen syntyi Norjassa 90-luvun alussa. Norjan ahdasmielisessä uskonnollisessa ilmapiirissä saatanapalvonta löi takaisin lujaa ja se huipentui parinkymmenen arvokkaan puukirkon polttamiseen.

Toistaiseksi järkyttävin suomalainen saatananpalvontaan liittyvä rikos tehtiin Hyvinkäällä vuonna 1998. Neljän hengen satanistiryhmä surmasi ja paloitteli jengin heikoimman jäsenen ritualistisin menoin.

Teksti: Martti Backman

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto