Hyppää pääsisältöön

Saatanalliset sävelet

Black metalia harrastanut saatananpalvojapariskunta surmasi sielunvihollisen käskystä ystävänsä 66 saatanallisella puukoniskulla. MOT-ohjelma käsitteli saatananpalvontaa syksyllä 2001.

Suomen musta metallikansa, black metal-musiikin ystävät juhli heinäkuussa 2001 Tuska-festareillaan Helsingissä.

Samaan aikaan istui kaksi heidän veljeään ja sisartaan musiikissa, Manuela ja Daniel Ruda tutkintavankeudessa Saksassa syytettyinä satanistisesta rituaalimurhasta.

Tuska-festivaaleille black metal musiikki vetää mustapukuisia, synkeitä nuoria tuhansittain joka kesä. Festivaali on Suomen heavy-musiikin ystävien vuoden suurtapahtuma.

Mutta hevareita yhdistää toki muukin kuin vain puhdas musiikki. Helsingin vehreässä Kaisaniemessä bailataan kuoleman, veren, koston ja väkivallan merkeissä.

Black metal -kulttuuri kaikkine saatanallisine, fasistisine ja myyttisine piirteineen syntyi Norjassa 90-luvun alussa. Norjan ahdasmielisessä uskonnollisessa ilmapiirissä saatanapalvonta löi takaisin lujaa ja se huipentui parinkymmenen arvokkaan puukirkon polttamiseen.

Toistaiseksi järkyttävin suomalainen saatananpalvontaan liittyvä rikos tehtiin Hyvinkäällä vuonna 1998. Neljän hengen satanistiryhmä surmasi ja paloitteli jengin heikoimman jäsenen ritualistisin menoin.

Teksti: Martti Backman

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto