Hyppää pääsisältöön

Isättömät pojat

Sodan pojat ja veteraani-isät puhuvat sodan vaikutuksesta isyyteen ja miehen malleihin. Reijo Sahlbergin toimittama ohjelma avaa näkökulmia yli sukupolvien.

Yli kuusikymmentä vuotta on kulunut aikaa pitkästä ja raskaasta sodasta, jossa Suomi säilytti itsenäisyytensä.

Sota jätti jälkeensä vaikeat traumat niille miehille, jotka nuorina kokivat sodan.

Vasta nyt on huomattu ne tunne-elämän vauriot, jotka sodasta jäivät synkkänä varjona myös seuraaville sukupolville. Suurten ikäluokkien pojat kärsivät kaikkein eniten.

Isättömät pojat -ohjelmassa sekä veteraanit että heidän poikansa puhuvat tunteista, jotka visusti kätkettiin puhumattomuuden alle vuosikausiksi, tai niistä ei puhuttu koskaan.

Mukana on myös yhteiskuntatieteen tohtori Erkki Kujala. Hän on tutkinut sodanaikaisten pikkupoikien lapsuuskokemuksia isyyden näkökulmasta väitöskirjassaan Sodan pojat.

Tietolaatikko

Isättömät pojat -ohjelman ensilähetys oli Radio Suomessa itsenäisyyspäivänä 2008.

Musiikki: 1) Pohjolan yössä; valssi v.1953 elokuvasta Salakuljettajan laulu. Säv. George de Godzinsky, san. Kaarlo Nuorvala, es. Tapio Rautavaara ja Leijona-orkesteri. 2) Äänisen aallot. Säv. Georg de Godzinsky, es. Georg Malmstenin orkesteri.

Lue lisää:

Sodan pojat

Miltä tuntui pienestä pojasta, kun isä oli sodassa? Kuusiosaisessa Erkki Kujalan toimittamassa radiosarjassa Sodan pojat käsiteltiin sotaa lasten silmin. Sarjaa varten haastateltiin yli kahtakymmentä miestä heidän lapsuuden kokemuksistaan.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto