Hyppää pääsisältöön

Esko Ahon uudenvuodenpuhe lamavuonna 1993

Vuoden 1993 uudenvuodenpuheen piti poikkeuksellisesti pääministeri. "Me suomalaiset ehdimme jo tuudittautua hyvinvoinnin jatkuvaan kasvuun", aloittaa Esko Aho puheensa.

"1990-luvusta näyttää kuitenkin tulevan kovin toisenlainen, kuin odotimme", hän jatkaa. Edellisellä vuosikymmenellä saavutetut edut olivat nyt mennyttä. "Se Suomi söi enemmän kuin tienasi."

Ahon mukaan käänne parempaan oli kuitenkin jo tapahtunut. Korkotaso oli laskenut, oli aika investoida. "Pankkituki on vaikea asia", hän sanoo ymmärtäväisesti kohua herättäneestä taloustoimesta.

Päättyneen vuoden pahin pettymys oli työttömyyden jatkuva nousu. Erityisen huolestunut Aho sanoo olevansa nuorten työttömyydestä, joka pitkään jatkuessaan saattaa luoda kokonaisen "menetetyn sukupolven".

Aho muistuttaa, että uuden luominen vaatii kansaltaan vahvaa kulttuuria. Tulevaisuudenuskolla ja yhteisymmärryksellä suomalaiset ovat aiemminkin nostaneet kansakunnan uuteen nousuun, hän sanoo.

"Vaikka tulevakin vuosi tulee olemaan hyvin vaikea, voimme luottaa siihen, että yhä pitää paikkansa vanha sanonta: Ei yö niin pitkä, ettei päivä perässä."

Ei yö niin pitkä, ettei päivä perässä.― Esko Aho (1993).
Keskustele