Hyppää pääsisältöön

Tutkittua - ulkonäköpaineet

 
 

Noin kolmannes suomalaisista ei koe lainkaan ulkonäköpaineita, mutta entäs ne muut?


Suurin osa suomalaisista kokee ulkonäköpaineita. Naisilla ulkonäköpaineiden tunteminen on yleisempää kuin miehillä: vain 20 % naisista ei koe lainkaan paineita omasta ulkonäöstään, kun vastaava luku on miehillä 43 prosenttia. Myös ikä ja koulutus vaikuttavat ulkonäköön kohdistettuihin paineisiin: muita useammin ulkonäköpaineita kokevat 30–39-vuotiaat, opiskelijat ja ylioppilas- ja opistotason tutkinnon suorittaneet. Vanhemmissa ikäryhmissä ulkonäköpaineet ovat pienemmät. Esimerkiksi 55–60-vuotiaista lähes puolet ei koe lainkaan ulkonäköpaineita.


Yleisimmin ulkonäköpaineita koetaan omien odotusten ja toiveiden takia: 62 % vastanneista kertoo oman itsen olevan suurin syy ulkonäköpaineille. Naiset asettavat omat toiveodotuksensa miehiä korkeammalle: 74 % naisista kokee paineita itsensä vuoksi, miehistä hieman alle puolet. Ulkonäköpaineet kasautuvat sitä enemmän omista toiveista ja odotuksista, mitä nuorempi vastaaja on.


Myös median luomilla mielikuvilla on vaikutusta siihen, minkälaisia odotuksia suomalaisilla on ulkonäöstään. Etenkin naiset, alle 40-vuotiaat sekä korkeasti koulutetut ja toimihenkilöt kokevat median luovan heille paineita kohentaa ulkonäköään. Muita ulkonäköpaineita luovia tekijöitä ovat mm. oma kumppani, tuttavat ja kilpailu työpaikoista.

 


Rinnat, silmät, peppu? Mihin miehet kiinnittävät naisten ulkoisessa olemuksessa eniten huomiota?


Vastoin yleisiä oletuksia, rinnat eivät olekaan kärkikolmikossa miesten kiinnostuksen kohteissa. Miehet kiinnittävät naisen olemuksessa eniten huomiota takapuoleen, kasvojen piirteisiin ja kehon muotoon. Noin kolme neljästä miehestä kiinnittää naisessa huomiota näihin asioihin erittäin paljon tai melko paljon. Nuorimman ikäryhmän eli 30–34-vuotiaiden miesten huomio kiinnittyy näihin asioihin vielä muita enemmän. Muita tärkeitä huomionkiinnittäjiä naisissa ovat miesten mielestä rinnat, ryhti, silmät ja hiukset.


Raskausarvet puolestaan kiinnittävät vähiten miesten huomiota. Miehistä kolmannes (34 %) ei kiinnitä niihin huomiota lainkaan. Myöskään rypyt, kasvojen mahdolliset kirurgiset toimenpiteet, jalkojen pituus, käsivarret ja naisen koko pituus eivät ole asioita, joihin miehet kiinnittävät paljon huomiota. Vain noin neljännes miehistä pitää niitä merkittävinä asioina naisen ulkoisessa olemuksessa.

 


Hauikset, parta, hampaat? Mihin miehet kiinnittävät miesten ulkoisessa olemuksessa eniten huomiota?

Miehet kiinnittävät toisissa miehissä huomionsa etenkin ryhtiin. Noin kaksi viidestä miehestä kiinnittää ryhtiin huomiota erittäin paljon tai melko paljon. Myös noin yksi kolmesta kiinnittää paljon tai melko paljon huomiota lävistyksiin, vatsaan ja tatuointeihin.

Sen sijaan muiden miesten reisiin, ryppyihin tai jalkojen pituuteen ei puolet miehistä kiinnitä huomiota lainkaan.

 

 

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy.

 • Kuusi kuvaa uusimmat lähetykset

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta sunnuntaisin klo 17.15 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Suomen kansallisluontovalokuvaaja Hannu Hautala rakastaa öisiä metsiä

  Hannu Hautala on ennen kaikkea metsän valokuvaaja.

  Hannu Hautala on ennen kaikkea metsän valokuvaaja. Toisinaan aiheet tulevat vastaan sattumanvaraisesti, mutta toisaalta hän kuvaa myös tarkan ennakkosuunnittelun avulla, sillä hyvä luontokuva syntyy hänen mielestään harvoin sattumalta.

 • Myrskyt pitävät Lenita Airiston nuorena

  Lenita Airistolle työ on generaattori, joka antaa virtaa.

  Lenita Airistolle työ on generaattori, joka antaa virtaa. Hän rakastaa työtään sekä myrskyjä, jotka saavat hänet pysymään nuorena. Kurinalainen, älykäs, rohkea, huumorintajuinen, menestynyt - siinä vain muutama adjektiivi, jotka kuvaavat Lenitaa.

 • Petri Räisänen on astangajoogan ikoni

  Petri Räisänen yhdistää astangajoogaan kansanparannusta.

  Erittäin arvostettu joogi ja joogaopettaja Petri Räisänen tunnetaan siitä, että hän yhdistää kansanparannustekniikkaa astangajoogaan. Nykyisin hänen luokseen tulee ohjausta ja hoitoa kaipaavia ihmisiä kaikkialta maailmasta. Myös Petri Räisäsen joogaretriitit eri puolilla maailmaa ovat suosittuja.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Kuusi kuvaa uusimmat lähetykset

  Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit sivuille.

  Kuusi kuvaa kertoo vieraana olevan henkilön elämäntarinan kuuden hänelle tärkeän valokuvan kautta. Lauantaisin klo 8.05, uusinta sunnuntaisin klo 17.15 Yle Radio 1 Lista uusimmista Kuusi kuvaa ohjelmista ja linkit ohjelmien sivuille, josta löytyvät esillä olevat kuvat ja esittely ohjelman vieraasta.

 • Suomen kansallisluontovalokuvaaja Hannu Hautala rakastaa öisiä metsiä

  Hannu Hautala on ennen kaikkea metsän valokuvaaja.

  Hannu Hautala on ennen kaikkea metsän valokuvaaja. Toisinaan aiheet tulevat vastaan sattumanvaraisesti, mutta toisaalta hän kuvaa myös tarkan ennakkosuunnittelun avulla, sillä hyvä luontokuva syntyy hänen mielestään harvoin sattumalta.

 • Myrskyt pitävät Lenita Airiston nuorena

  Lenita Airistolle työ on generaattori, joka antaa virtaa.

  Lenita Airistolle työ on generaattori, joka antaa virtaa. Hän rakastaa työtään sekä myrskyjä, jotka saavat hänet pysymään nuorena. Kurinalainen, älykäs, rohkea, huumorintajuinen, menestynyt - siinä vain muutama adjektiivi, jotka kuvaavat Lenitaa.

 • Petri Räisänen on astangajoogan ikoni

  Petri Räisänen yhdistää astangajoogaan kansanparannusta.

  Erittäin arvostettu joogi ja joogaopettaja Petri Räisänen tunnetaan siitä, että hän yhdistää kansanparannustekniikkaa astangajoogaan. Nykyisin hänen luokseen tulee ohjausta ja hoitoa kaipaavia ihmisiä kaikkialta maailmasta. Myös Petri Räisäsen joogaretriitit eri puolilla maailmaa ovat suosittuja.

 • Kylillä kierretään jo viidettä kesää

  Radio Suomi tempaa jälleen kuulijat mukaan kesäretkille.

  Kyläpanimolla tuoksuvat maltaat. Hiilet hohkaavat kuumuutta ahjossa sepän pajassa ja tallissa kilisee kengittäjän vasara. Metsän reunassa räpsyy riistakamera ja ja enduropyörän pärinä lähenee, vaikka vielä ei mitään näy… Lähde matkaan kiertämään suomalaista maaseutua!

 • Inhimillinen tekijä: Läheisen menetys

  Miten elää asian kanssa, joka menee yli kaiken ymmärryksen?

  Miten elää asian kanssa, joka menee yli kaiken ymmärryksen? Inhimillisen tekijän vieraina Kaisa Jantunen, Yrjö Timonen ja Eve Jaakkola.

 • Inhimillinen tekijä: Vuodet sumussa

  Mitä jos mielenterveyspotilas saa väärän diagnoosin?

  Erica Etholén-Urbán sai väärän mielenterveysdiagnoosin, Päivi Rissanen väitteli tohtoriksi omasta sairaustarinastaan. Vieraana myös psykiatri Jorma Oksanen.

 • Lenita Susanna Laineelle: “Kyllä sinullakin pitäisi olla salasuhde"

  Lenita kertoo elämästään ja antaa elämänohjeita nuorile

  Kun Lenita Airisto astuu sisälle Yleisradion Mediataloon, ei tapahtuma jää keneltäkään huomaamatta. Äänekäs nauru täyttää aulan, ja Yle-uutisten valokuvaaja rientää paikalle ottamaan 80-vuotiaasta Suomen Neidosta kuvia arkistoon. Ohi kulkeva toimittaja haluaa tuplaselfien, ja sanoo: “Lenita, kiitos että olet olemassa.”