Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Suomen suurin pankkiholvimurto

Turkulainen hotellihuone toimi näyttämönä, kun Suomen suurimman pankkiholvimurron tekijät jäivät kiinni. Itse pidätys tapahtui Amerikan malliin.

Sunnuntaina elokuun 24. päivänä 1980 klo 16.00 Helsingin poliisi sai ilmoituksen, että HOP:n konttoriin Hämeentie 2:een oli murtauduttu. Poliisin saapui paikalle ja näki pankkiholvin lukon polttoleikkausjäljet. Tutkijat oivalsivat heti, että kyseessä oli asiansa osaava ammattirikollinen. Käynnistyivät tutkimukset, jotka päättyivät vasta kolmen vuoden kuluttua.

Rikosylikonstaapeli Seppo Leppänen ja kasvottomana ”valeostajana” esiintyvä KRP:n rikoskomisario kertovat siitä, miten epäilyt kohdistuivat heti kolmeen veljekseen ja miten verkko kiristyi heidän ympärillään.

Tapauksen käännekohta tapahtui turkulaisessa hotellissa, jonne poliisi järjesti veljesten saaliiksi saamasta kultaerästä valeostotilanteen.

Teksti: Markku Kaires, Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto