Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Suomen suurin pankkiholvimurto

Turkulainen hotellihuone toimi näyttämönä, kun Suomen suurimman pankkiholvimurron tekijät jäivät kiinni. Itse pidätys tapahtui Amerikan malliin.

Sunnuntaina elokuun 24. päivänä 1980 klo 16.00 Helsingin poliisi sai ilmoituksen, että HOP:n konttoriin Hämeentie 2:een oli murtauduttu. Poliisin saapui paikalle ja näki pankkiholvin lukon polttoleikkausjäljet. Tutkijat oivalsivat heti, että kyseessä oli asiansa osaava ammattirikollinen. Käynnistyivät tutkimukset, jotka päättyivät vasta kolmen vuoden kuluttua.

Rikosylikonstaapeli Seppo Leppänen ja kasvottomana ”valeostajana” esiintyvä KRP:n rikoskomisario kertovat siitä, miten epäilyt kohdistuivat heti kolmeen veljekseen ja miten verkko kiristyi heidän ympärillään.

Tapauksen käännekohta tapahtui turkulaisessa hotellissa, jonne poliisi järjesti veljesten saaliiksi saamasta kultaerästä valeostotilanteen.

Teksti: Markku Kaires, Sirpa Jegorow

Kommentit