Hyppää pääsisältöön

Hyvää oloa laulamisesta!

– Laulaminen sopii minun mielestäni kaikille. Aikaisemminhan on ajateltu sillä tavalla, että ihminen syntyy ja hänellä joko on tai hänellä ei ole lauluääntä. Mutta nyt lähtisin enemmän semmoisesta ajattelusta, että kaikilla ihmisillä, joilla on ääni, voivat laulaa, korostaa oululainen laulunopettaja Maija Lauri.

– Mutta meistä tulee eritasoisia laulajia, eli kaikista ei tarvitse tulla Pavarottia eikä saakaan tulla, mutta kaikki voivat silti laulaa. Omaa instrumenttiaan voi harjaannuttaa ja kehittää. Ihan samalla tavalla kuin hiihdossa harjoitellaan oikeaa rytmiä ja lihasten koordinaatiota, niin samalla tavalla myös äänen käyttöä ja laulamista voi harjoitella, Lauri jatkaa.

– Kyllähän se on mukava laulaa. Hyvälle tuntuu, kun saa laulaa. Olen laulanut pikku ikäni, mutta en missään kuoroissa, vaan ihan omikseen, kertoo oululainen Anelma Koisti.

Terveellistä…

– Jos ajatellaan lauluasentoa, ryhtiä, keskivartalon lihaksia, hengitystä ja hapenottoa, niin laulaminenhan sisältää vaikka kuinka paljon terveysvaikutuksia. Kun on hyvä hengitystekniikka, solutoiminta on virkeää ja koko ajan on uutta happea verenkierrossa. Sillä tavalla ihminen voi fyysisesti paremmin ja jaksaa paremmin, painottaa laulunopettaja Lauri.

– Monelle tulee yllätyksenä, että laulaminen on niin fyysistä. Se ei ole vaan kevyttä lauleskelua, vaan sitten kun ruvetaan laulamaan oikein tosissaan, niin se on varsin fyysistä puuhaa, laulunopettaja naurahtaa.

…ja mukavaa

– Laulaminen merkitsee minulle hyvää mieltä ja aika paljon yhdessäoloa. Olen laulanut aikaisemmin useassa eri kuorossa, mutta nyt harrastus on jäänyt vähemmälle, kertoo Hannu Hietikko Oulusta.

– Laulamisesta tulee hyvä olo, koska se on ikään kuin jonkinlainen ilmastointikanava. Siinä saa tuuletettua omia tunteitaan ja ajatuksiaan. Jos laulamme vaikkapa jotain melankolista tai surullista laulua, niin unohduksissa olleet asiat alkavat virrata ulos. Mutta laulamisessa on myös sosiaalinen puoli eli yhdessä muiden laulajien kanssa voi viipyä saman tunteen äärellä, muistella vanhoja ja olla vaikka vähän surullinenkin – ilman, että asiasta tarvitsee puhua.

– Tietyntyyppinen musiikki ja teksti ikään kuin yhdistävät meitä saman asian äärelle, vaikka kokemus olisi meille jokaiselle erilainen. Eli silläkin tavalla laulaminen on terveellistä. Ihmisen mieli tuulettuu ja sitten voi taas porskuttaa muutaman päivän mieli kevyempänä, pohdiskelee Lauri.

– Laulaminen on semmoinen elämän eliksiiri, joka on ollut minun sisälläni aina. Ihan lapsesta asti, painottaa oululainen Anna-Liisa Piilonen.

Asiantuntija: MAIJA LAURI, laulunopettaja, Oulu

Toimittaja: TITTA VILPA