Hyppää pääsisältöön

Nyt on hyvä elämä!

Laulava raitiovaununkuljettaja Aarne Tenkanen arvuutteli kerran radiossa, jotta ”mikä on Kurvin cooperi?” Vastaus kuului: ”Yritetään olla 12 minuuttia juomatta viinaa.” (Tiedoksi: Kurvi on alan miesten perusreviirejä Helsingissä, Kallion ja Sörnäisten rajalla.)

Maailmankuulu tv-kokki Keith Floyd puolestaan esittää kirjassaan Kaikki kankkusesta viiden päivän raitisteluohjelman, jonka hän kehitti tultuaan elämässä pahaan mutkaan ja nähtyään ”kalman ratsun kavioiden nostattaman pölypilven”. Floydin kuuri on mukavan salliva, sillä neljäntenä ja viidentenä päivänä ohjelmaan kuuluu itsensä palkitseminen parilla lasillisella valkoviiniä.

Minä sentään olen tätä kirjoittaessani keikkunut selvin päin jo 12 päivää ja 10 tuntia. Ja 16 minuuttia… nyt! Ja hyvin on mennyt. Viikonloppuisin olemme niin ikään täysraittiin tyttöystäväni kanssa reippailleet raikkaassa talvisäässä, ostaneet terveysruokia ja halveksineet marketeista kaljaa kotiinsa raahaavia tenukeppejä. Mikä siinä on, ettei voi vapaa-aikaansa viettää ihan selvin päin?

Aivan erityisiä tähtihetkiä ovat sunnuntait. Ei enää taistelua siitä, kumpi uskaltaa tilata puhelimitse pitsaa ja kumpi on vähemmän hirveän näköinen mennäkseen avaamaan oven pitsakuskille. Maanantain herätystä ja töihin lähtöä voi nyt odotella sunnuntai-iltaisin rauhallisin mielin, teetä keitellen ja jalkakylpyjä ottaen, hyvänmielen kirja sylissä. Hyräillen.

Itse asiassa meillä on tapana pitää tipaton kuukausi kahdesti vuodessa, ja kaikki muut paitsi kesäkuukaudet ja joulukuu on tullut kokeiltua hyvän elämän viettämistä. Tipattomat jaksot eivät ole pelkkiä juomalakkoja, vaan kokonaisvaltaisia terveyden & hyvinvoinnin kuureja. Jääkaapin sisältö koostuu rasvattomista tuotteista, kivennäisvesistä ja paljonpuhutuista kasviksista. Liikunta on päivittäistä, eikä henkisenkään pääoman kartuttamista vältellä.

Tipattoman edut myös ovat odotetut ja ilmeiset. Mieliala pysyy tasaisena läpi vuorokausien ja viikkojen, uni on levollista, rahaa säästyy, aikaa riittää harrastaa vaikka mitä ja painokin saattaa pudota hieman.

Miinusta on se, että tipaton aika on rehellisesti sanottuna elottomampaa ja ilottomampaa kuin ns. normaali elämä, sillä kyllä ainakin viini kuuluu ihmisen perusnautintoihin. Meidän mielestämme. Ensimmäinen lasillinen tipattoman jälkeen on silti yleensä jonkun sortin pettymys. Joskus voisikin kokeilla vaikka tipatonta syksyä, talvea tai kevättä. Josko sitten henkistyisi oikein tosissaan.

Linkkejä:

tipatontammikuu.fi

Päihdelinkki

Alkoholi ihmisruumissa (Elävä arkisto)

Kieltolain laulut (Elävä arkisto)

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua