Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Pingviinit Pohjolassa

Vuonna 1994 lehdistö kirjoitti suurin otsikoin Espoossa tehdystä ensimmäisestä isosta LSD - takavarikosta Pohjolassa vuosikausiin.

Tutkinta lähti käyntiin aivan sattumalta eräänä iltana Espoossa, kun huumepoliisin partio huomasi huumeiden salakuljetussarjasta tuomitun miehen ajavan autiotalon pihaan.

Autiotalo sijaitsi aivan Espoon poliisiaseman vieressä. Talo laitettiin tarkkailuun ja paikalle hälytettiin lisää poliiseja. Mies lähti tuntia myöhemmin talolta ja käynnistyi takaa-ajo, jonka lopuksi mies saatiin kiinni ja pidätettiin.

Autiotalo tutkittiin ja sieltä löydettiin pingviinikuvioisia arkkeja, joissa oli yli 2 000 kappaletta LSD-lappua. Tutkinnan aikana selvisi, että mies ja hänen serkkunsa olivat organisoineet suuren luokan huumeidensalakuljetusrenkaan.

Nuoret serkukset olivat päättäneet tehdä helppoa rahaa, mutta urakehitys ei sujunut aivan poikien toivomalla tavalla.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto