Hyppää pääsisältöön

Mary Marckin klassikkoteos Eevan luokka viehätti myös tv-draamana 1986

Tilannekuva Eevan luokka -draamasta (1986).
Tilanne päällä luokkahuoneessa. Miksi Eeva (Laura Kahanpää) hymyilee Hertalle (Kaisa Tammi)? (Yle kuvapalvelu 1986) Tilannekuva Eevan luokka -draamasta (1986). Eevan luokka,Kersti Bergroth

Yksi kotimaisten nuortenkirjojen klassikoista on Mary Marckin Eevan luokka. Vuosina 1917–1923 julkaistu kirjasarja on teemoiltaan ajaton: se jokin nuorten koulutyttöjen maailmassa on pysynyt samana, sillä kirjat löytävät yhä uusia viehättyneitä lukijoita. Vuonna 1986 kirjasarjasta ohjattiin tv-draama.

Yleisön toivoma Eevan luokka on katsottavissa Areenassa 12.9.2019 alkaen vuoden ajan.

14-vuotias Eeva (Laura Kahanpää) ystävineen asuu Helsingissä 1900-luvun alkupuolella ja käy yhteiskoulua. Eevan perhe kuuluu varakkaaseen luokkaan. Kotona on palvelusväkeä, aivan kuten Eevan luokkatovereillakin.

Eevan parhaita ystäviä ovat Hertta (Kaisa Tammi) ja Marja (Jaana Kekkonen). Hertta on räiskyvä persoona. Hänellä on kommentti joka asiaan, eikä ole tapahtumaa, johon hän ei sotkeutui. Marja taas on haaveellinen runotyttö. Sattumuksen kautta Marjan runokirja joutuukin luokan ilkikuriselle Rolfille (Esa-Matti Aarnio).

Huolta Eevalle ja ystävyksille aiheuttaa Saara (Mirka Salmi). Marjan mukaan usein tylysti käyttäytyvä Saara on ihminen, joka ei osaa avata sydäntään. Saara asuu yksin äitinsä kanssa.

Eeva on luokan moraalinen selkäranka. Siinä missä Hertta järjestää vipinää ja Saara romantisoi päiväkirjansa äärellä, niin Eeva panee luokan asiat kuntoon.

Eevan luokassa näyttelivät

Eevan perhe:
Asko Sarkola (isä), Petra Frey (äiti), Marika Laine (Essi), Taneli Lampinen (Juho), Rebekka Jokipalo (Stiina), Juri Lindeman (Nisse), Soili Markkanen (kotiapulainen).

Luokka:
Laura Kahanpää (Eeva Norma), Jaana Kekkonen (Marja Norma), Kaisa Tammi (Hertta Malmi), Mirka Salmi (Saara Turunen), Pekka Telivuo (Ossi Anger), Salla Soininen (Etta Penttilä), Eva Lehtinen (Inga Korte), Ville Savolainen (Harri Neva), Esa-Matti Aarnio (Rolf Eerola).

Lisäksi:
Pauliina Aalto, Malla Railo, Eija Haverinen, Mari Väänänen, Krista Rautio, Marja Uski, Satu Kaski, Mari Uusiheimala, Veera Lehtonen, Kimmo Hytönen, Sami Hyryläinen, Juha-Pekka Koivisto, Tommi Lindy, Ville Heinonen, Jussi Heinonen ja Tom Thilman.

Opettajia:
Seela Sella (Neiti Ellman; Bamssi), Yrjö Järvinen (rehtori), Veikko Honkanen (matematiikanopettaja; Moppe), Paavo Alanne (Maisteri Panu).

Etan isä ja äiti: Jukka Jarvola, Inkeri Wallenius. Pia Tavela (Anna Helminen; Essin ystävä).

Mary Marck oli Kersti Bergroth

Eeva-kirjoista ensimmäinen, Eevan luokka ilmestyi vuonna 1917. Eeva ystävineen ovat 13–14-vuotiaita ja heidän elämäänsä seurataan puolen vuoden ajan. Jatko-osa Vähän enemmän Eevasta ilmestyi seuraavana vuonna. Julkaisuajasta huolimatta kirjoissa ei kuitenkaan ole viittauksia suuriin histotiallisiin tapahtumiin Suomen itsenäistymiseen tai sisällissotaan. Kolmas osa Yhteiskoululaisia ilmestyi vuonna 1921. Kirjasarjan päätti vuonna 1923 julkaistu Hyvästi, Eeva! Siinä yo-kirjoitukset ovat ohi luokka hajoaa kukin omille teilleen.

Salanimen Mary Marck takaa löytyy tuottelias kirjailija Kersti Bergroth (1886-1975). Bergrothin ura kesti poikkeuksellisen pitkään, yli 60 vuoden ajan, ja siihen sisältyi monia erilaisia kirjailijanrooleja. Niitä ilmentävät erilaiset kirjailijanimet: oman nimensä ohella Bergroth kirjoitti yli kymmenellä salanimellä. On tulkittu, että Bergroth ei tyttökirjoissaan enää painottanut aiemmin tärkeänä pidettyä moralismia, vaan että Eeva-kirjat enteilivät jo modernimpaa nuorisokirjallisuutta.

Viipurilaissyntyinen Bergroth kirjoitti ensin ruotsiksi kunnes vaihtoi vuonna 1920 suomen kieleen. Romaanien lisäksi hän myös suomensi teoksia englannista ja saksasta sekä kirjoitti pakinoita. Vuodesta 1950 lähtien Bergroth asui Roomassa. Nykyisin hänet muistetaan etenkin karjalanmurteella kirjoitetuista näytelmistään Anu ja Mikko (1932) sekä Kuparsaare Antti (1956).

Otteita Eevan luokka -draamasta

Eevan luokka: tekijät

Mary Marck (Kersti Bergroth) (kirjailija)
Hannele Ruotsalo (käsikirjoittaja, suunnittelija)
Maija-Liisa Sutinen (ohjaaja)
Airi Iso-Lotila (pukusuunnittelija)
Arto Rautvuori (lavastussuunnittelija)
Heikki Aarva (toimituspäällikkö)
Jukka Jarvola (musiikin suunnittelija)
Urpo Ikonen (äänisuunnittelija)
Lena Hemming (leikkaaja)
Pirjo Puolakka (graafinen suunnittelija)
Pirkko Aiho (naamioitsija)
Raimo Heikkonen (kuvaussuunnittelija)
Rauno Sorvari (järjestäjä)
Tarja Heikkinen (kuvaussihteeri)
Marja Ranta (kuvaussihteeri)

Keskustele