Hyppää pääsisältöön

Mikael Jungner - sukellus syöpään

"Mitä ikinä tapahtuukaan, päättää jokainen ihminen itse, miten siihen suhtautuu", sanoo vakavaan sairauteen sukeltanut ja sen kautta elämänmuutoksen läpikäynyt Mikael Jungner.

Tietolaatikko

Mikael Jungner sai tietää sairastavansa pitkälle levinnyttä syöpää vain muutama viikko ennen aloittamistaan YLEn toimitusjohtajana keväällä 2005.
Tieto julkistettiin heti, mutta sairauden levinnäisyysastetta ei kerrottu. "Saattohoitopotilasbrändi ei olis ollu mikään paras tapa aloittaa tätä työtä."
Eturauhassyövän hoitomuotoa mietittäessä yksi asia oli Jungnerille selvää: häntä ei leikattaisi. Valittiin elimistölle erittäin koetteleva ja riskialtis hoitolinja, joka rakentui sädehoitoon, solumyrkkyihin, hormonihoitoon sekä säteilyä sisältävään lääkehoitoon.
Räätälöity hoitolinja tuotti parhaan mahdollisen tuloksen. Puolitoista vuotta myöhemmin saatettiin lääkitys jo purkaa lukuunottamatta luustoa vahvistavaa lääkettä.
Tiheät kontrollit ovat näyttäneet piikkikammosta kärsivälle Jungnerille stabiilia tulosta jo pitkään.

Kolme vuotta "kuolemantuomionsa" jälkeen Jungner sanoo, että syöpä oli parasta, mitä hänen elämässään on tapahtunut.

Kuolemakohtaaminen muutti arvomaailman asteittain. Aluksi voittamaan tottuneelle Jungnerille syövänkin selätys tuntui voitolta, varsinainen muutos alkoi tämän jälkeen.

— Mun heikkous on se, että oon ylpeä, kärsimätön, kilpailutilanteessa julmuuteen asti voitontahtoinen. Sairauden kautta voittaminen muutti merkitystään, hän miettii.

Sairastumisen myötä kirkastui myös entisestään se linja, mitä hän työelämässä haluaa vetää.

— Olen täynnä sitä, että laskelmoidaan ja puhutaan ilman, että kerrotaan mitään. Sitä juuba-jaaba-liirum-laarumia. Syöpäveteraanina olen sitä mieltä, että elämä on siihen ihan liian lyhyt, hän lataa.

Olennaisinta hänen mukaansa on pysyä avoimena itselleen ja muille.

— Suurimmassa katastrofissa, pimeimmässä synkkyydessä tai suurimman voiton hetkellä ja kaikessa auringonvalossa ja muiden ylistyksesä sä päätät itse, miten sä siihen suhtaudut, Jungner tiivistää.

Ansiokkaan dokumentin on toimittanut Tiina Merikanto.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto