Hyppää pääsisältöön

Mikael Jungner sukelsi syöpään

"Mitä ikinä tapahtuukaan, päättää jokainen ihminen itse, miten siihen suhtautuu", sanoo vakavaan sairauteen sukeltanut ja sen kautta elämänmuutoksen läpikäynyt Mikael Jungner.

Kolme vuotta "kuolemantuomionsa" jälkeen MIkael Jungner sanoo, että syöpä oli parasta, mitä hänen elämässään on tapahtunut.

Kuolemakohtaaminen muutti arvomaailman asteittain. Aluksi voittamaan tottuneelle Jungnerille syövänkin selätys tuntui voitolta, varsinainen muutos alkoi tämän jälkeen.

— Mun heikkous on se, että oon ylpeä, kärsimätön, kilpailutilanteessa julmuuteen asti voitontahtoinen. Sairauden kautta voittaminen muutti merkitystään, hän miettii.

Sairastumisen myötä kirkastui myös entisestään se linja, mitä hän työelämässä haluaa vetää.

— Olen täynnä sitä, että laskelmoidaan ja puhutaan ilman, että kerrotaan mitään. Sitä juuba-jaaba-liirum-laarumia. Syöpäveteraanina olen sitä mieltä, että elämä on siihen ihan liian lyhyt, hän lataa.

Olennaisinta hänen mukaansa on pysyä avoimena itselleen ja muille.

— Suurimmassa katastrofissa, pimeimmässä synkkyydessä tai suurimman voiton hetkellä ja kaikessa auringonvalossa ja muiden ylistyksesä sä päätät itse, miten sä siihen suhtaudut, Jungner tiivistää.

Ansiokkaan dokumentin on toimittanut Tiina Merikanto.

Jungnerin Yle-kausi alkoi sairastaen

Mikael Jungner sai tietää sairastavansa pitkälle levinnyttä syöpää vain muutama viikko ennen aloittamistaan Ylen toimitusjohtajana keväällä 2005. Tieto julkistettiin heti, mutta sairauden levinnäisyysastetta ei kerrottu. "Saattohoitopotilasbrändi ei olis ollu mikään paras tapa aloittaa tätä työtä."

Eturauhassyövän hoitomuotoa mietittäessä yksi asia oli Jungnerille selvää: häntä ei leikattaisi. Valittiin elimistölle erittäin koetteleva ja riskialtis hoitolinja, joka rakentui sädehoitoon, solumyrkkyihin, hormonihoitoon sekä säteilyä sisältävään lääkehoitoon.

Räätälöity hoitolinja tuotti parhaan mahdollisen tuloksen. Puolitoista vuotta myöhemmin saatettiin lääkitys jo purkaa lukuunottamatta luustoa vahvistavaa lääkettä. Tiheät kontrollit ovat näyttäneet piikkikammosta kärsivälle Jungnerille stabiilia tulosta jo pitkään.

Kommentit