Hyppää pääsisältöön

Radio Vapaa Maailma

Kolmen opiskelijanuorukaisen herjanheitto valtakunnallisessa radiossa suututti tasavallan presidentti Mauno Koiviston vuonna 1985.

Radio Vapaa Maailma oli Timo Harakan, Asser Korhosen ja Kari Kontion toimittama ohjelmasarja, jota lähetettiin keväällä 1985. Kolmikon tiet olivat yhtyneet Ylioppilaslehden toimituksessa.

"Systeemin" ulkopuolinen radioasema lähetti ohjelmaa milloin länsiuusmaalaisen metsän reunasta, milloin pakojunasta.

Vapaan Maailman toimittajia olivat mm. Max Karokep, Soliman Väisä ja Arvi Teutoni. Teknisenä avustajana toimi Osip Tenukep.

Hyvän maun alituksia arastelematta ohjelma irvi maan johtaville poliitikoille. Tekijät eivät säästelleet sen paremmin ex-presidentti Kekkosta kuin tämän seuraajaakaan.

Koiviston vävyn Jari Komulaisen bisnekset olivat aiheena monessa sketsissä. Inspiraatiota tarjosivat myös YK-suurlähettiläs Keijo Korhosen sivarivastaiset kommentit ja pääministeri Sorsan puheet lehdistön vallasta eli "infokratiasta".

”Se oli lähinnä hauskanpitoa", Timo Harakka muisteli Ylioppilaslehden haastattelussa vuonna 1999. "En ollut oikeastaan pätkääkään yhteiskunnallinen siinä vaiheessa. Halusimme vain irviä viralliselle establishmentille ja osoittaa sen naurettavaksi. Valtiollinen, virallinen media mahdollisti sen, että presidentti loukkaantuu kolmen teinin louskutuksesta.”

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit