Hyppää pääsisältöön

Muistoja Pekka Strengistä

Pekka Strengin uraauurtava esikoislevy jäi vuonna 1970 vaille isompaa huomiota. Suomenkielisen rockin pioneeri kuoli 26-vuotiaana vuonna 1975.

Tietolaatikko

Calle Lindholmin toimittamasta muisto-ohjelmasta on poistettu musiikkiosuudet.
Ensimmäinen Helsingin ylioppilasteatterin työ, jossa Pekka Streng oli mukana, oli vuonna 1968 toteutettu "elävä taidenäyttely" Love & Violence. Esityksessä lomitettiin toisiinsa rakkauden ja väkivallan teemoja. Siihen sisältyi mm. lauluja, näytelmällisiä kohtauksia, pusukoppi ja "käänteistä stripteasea". Streng nähdään oheisen uutisklipin loppupuolella. Kappaleen tekstinä on Pentti Saarikosken runo Kentauri, jonka myös Eero Koivistoinen sävelsi samana vuonna ilmestyneelle Valtakunta-levylleen.
Pekka Strengin kolmas, postuumi albumi "Unen maa" julkaistiin tammikuussa 2009. Levyn pohjana ovat Strengin soolonauhoitukset, joihin on jälkeenpäin tehty orkesterisovitus.

Pekka Streng syntyi vuonna 1948 Sysmässä. Perhe muutti Myrskylään Pekan ollessa kansakouluiässä.

Strengin varsinainen intohimo oli teatterityö. Hän liittyi Helsingin ylioppilasteatteriin vuonna 1968 ja teki ystävineen radiolle muutamia kokeellisia musiikkikuunnelmia.

Strengin kiinnostus mystiikkaan, okkultismiin ja hippiliikkeen aatemaailmaan kuului myös vuonna 1970 ilmestyneellä ensilevyllä, jolla trubaduuria säesti Tasavallan Presidentti -yhtye.

Magneettimiehen kuolema oli yksi suomenkielisen rockin ensimmäisistä merkkiteoksista. Strengin esimerkki rohkaisi mm. Dave Lindholmia ja Hectoria.

Streng ei kuitenkaan halunnut julkisuutta eikä suostunut elämänsä aikansa tiettävästi kuin yhteen haastatteluun. Hän pysyi mieluiten syrjässä ja työskenteli mm. Emmaus-liikkeen piirissä asunnottomien ja pakolaisten hyväksi.

Strengin armeija-aikana saama sarkooma levisi vähitellen koko ruumiiseen ja verotti raskaasti hänen voimiaan. Hän jaksoi tehdä vielä lastenlaulunomaisia laulelmia sisältävän Kesämaan (1972), mutta kolmatta albumia ei enää Strengin elinaikana syntynyt.

Pekka Streng kuoli syöpään 11.4.1975. Calle Lindholmin ystävästään tekemä muisto-ohjelma lähetettiin radiossa vuotta myöhemmin.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto