Hyppää pääsisältöön

Pekka Strengin kuunnelmia

Lauluntekijä Pekka Streng teki Yleisradiolle vuonna 1969 kokeellisia musiikkikuunnelmia, joissa kuultiin versioita hänen myöhemmin levyttämistään kappaleista.

Pekka Streng (1948-1975) tunnetaan ennen kaikkea levyistään Magneettimiehen kuolema ja Kesämaa. Hän oli hyvin kiinnostunut myös näyttämötyöstä ja toimi 1960-luvulla sekä Tampereen että Helsingin ylioppilasteattereissa.

Vuonna 1969 Streng teki Yleisradiolle kolme kuunnelmaproduktiota. Niistä ensimmäinen oli moniosainen luenta J. M. Barrien lastenkirjasta Peter Pan.

Marraskuussa 1969 Tunti vielä -sarjassa esitettiin Strengin psykedeelinen satu Papiljonttinainen. Päähenkilö Rilli näkee outoja asioita tuijotettuaan liian syvälle merkillisen naisen silmiin.

Mukana kuunnelmassa oli Hannu Sinnemäen johtama Ellipsi-yhtye, joka vuonna 1969 levytti Strengin säveltämän kappaleen Pieni juhlija.

Jo sitä ennen samana vuonna Streng ja joukko muita tuottivat Tunti vielä -ohjelmaan "abstraktin puhemusiikkikarusellin" nimeltä Kreivi von Krolockin hymyn variaatiot.

Kyseessä oli epäyhtenäinen kollaasi, johon sisältyi eri aiheisia lauluja, kauhuromantiikkaa ja sarjakuvahahmoja Muumipeikosta Taika-Jimiin. Työryhmään kuuluivat Strengin ohella hänen Ylioppilasteatteri-kaverinsa Calle Lindholm, tämän radiokollega Heikki Harma alias Hector, laulaja Kiti Neuvonen sekä Soulset-yhtye.

Tietolaatikko

Kun käännät silmät sisäänpäin. Säv. ja san. Pekka Streng. Es. Pekka Streng ja Ellipsi.
Unen maa. Säv. ja san. Pekka Streng. Es. Pekka Streng ja Ellipsi.
Makea Sandra. Säv. ja san. Pekka Streng. Es. Pekka Streng ja Soulset. Tämä versio julkaistu cd:llä Magneettimiehen kuolema (Siboney/Love 2003).
Laulu hyönteisestä joka nukahti ruusun vuoteeseen. Säv. Pekka Streng, san. tuntematon, suom. Eeva-Liisa Manner. Es. Pekka Streng ja Soulset. Tämä versio julkaistu cd:llä Magneettimiehen kuolema (Siboney/Love 2003).

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto