Hyppää pääsisältöön

Rikostarinoita Suomesta: Kassakaappimies Uki

Postin konttoriin Annankadulla Helsingissä murtauduttiin 19. päivä joulukuuta 1976. Pankkiholvi polttoleikattiin auki ja jälkiä jättämättä murtautujat pakenivat paikalta. Murto käynnisti tapahtumaketjun, joka työllisti poliisi noin kymmenen vuoden ajan.

Murto tapahtui juuri viikonlopun alla, joten se havaittiin vasta maanantaina ensimmäisen työntekijän tullessa töihin. Hän ilmoitti siitä turvallisuudesta vastaavalle henkilölle ja sitä kautta tieto välittyi myös poliisille.

Saaliin arvo oli neljä miljoonaa markkaa. Murto oli harvinaisen röyhkeästi tehty ja polttoleikkaustapa oli erikoinen. Jäljet johtivat tutkijat Ukiin, joka oli kovanluokan rikollinen – vanhan koulukunnan miehiä. Todisteita olettamuksien tueksi tutkijat eivät saaneet.

Muutamia vuosia myöhemmin samanlaiset jäljet löytyivät Paajasen kelloliikkeestä, jonne oli murtauduttu omistajien ollessa lomalla. Saaliin arvo oli tälläkin kertaa huomattava.

Liikkeestä oli varastettu yli 1,5 miljoonan markan arvosta kelloja ja muita arvotavaroita. Tälläkään kertaa tutkijat eivät saaneet riittävästi todisteita kasaan, vaikka he tiesivätkin heti sisään astuessaan, että Uki oli myös tämän keikan takana. Alkoi lähes kymmenen vuotta kestänyt kissa- ja hiirileikki.

Teksti: Markku Kaires/Productum Oy & Sirpa Jegorow/Elävä arkisto

Kommentit